Letették az esküt az oroszországi Kazanyban sorra kerülő 27. nyári Universiadéra utazó magyar sportolók péntek délután. Az ELTE Állam- és Jogtudományi Karának épületében megtartott ünnepi eseményen a fogadalomtétel szövegét Gangl Edina olimpiai negyedik helyezett vízilabdázó és Nagy Péter Universiade-győztes súlyemelő mondta el.



Kazanyban, a Tatár Köztársaság fővárosában július 6. és 17. között százharminc versenyző és hatvanegy kísérő alkotja majd a magyar küldöttséget. Az egyetemi-főiskolai sportolók legnagyobb világjátékára százhatvan országból mintegy tizenháromezer versenyzőt várnak, akik huszonhét sportágban mérik majd össze felkészültségüket. A magyarok tizenhat sportágban, köztük két csapatjátékban – női és férfi vízilabdában, valamint női kosárlabdában – indulnak.

A judós küldöttséget dr. Németh Endre edző és Nagy András szakágvezető irányítja, míg az egészségügyi csoportban a judoválogatott keretorvosa, dr. Hidas Péter is feladatot kap Kazanyban. A magyar versenyzők: Majer Tibor (60 kg, Közgép-Ceglédi VSE), Zámbori Bence (66, Honvéd-Kipex), Ungvári Attila (73, Közgép-Ceglédi VSE), Csoknyai László (81, Atomerőmű SE), Vér Gábor (90, Honvéd-Kipex), Cirjenics Miklós (100, Honvéd-Kipex), Bor Barna (+100, Atomerőmű SE), Baczkó Bernadett (63, KSI SE) és Joó Abigél (78, KSI SE).


A Telesport beszámolója az eskütételről 3:35-től


Kiss Ádám delegációvezető, a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség (MEFS) elnöke a 2011-eshez hasonló szereplést vár a versenyzőktől. „Tíz-tizenöt érmet várok, de hogy ebből hány aranyat, azt nem részletezném, mert nem szeretnék terhet rakni a sportolók vállára. Két évvel ezelőtt, Kínában tizenegy érmet nyertünk, amiben az volt a különlegesség, hogy akkor Cseh Laci egymaga három aranyérmet szerzett. Ő most nem lesz velünk, mert az Universiade nem fért bele a versenynaptárába, ennek ellenére optimista vagyok” – mondta az elnök a távirati irodának.

„A Magyar Egyetemi Csapatban van néhány kevésbé ismert sportoló, de itt a remek alkalom, hogy Oroszországban letegyétek a névjegyeteket és a későbbiek folyamán, a 2016-os riói olimpiáig, vagy akár tovább, folytassátok a siker megkezdett útját” – emelte ki köszöntőjében a MEFS elnöke.

Kiss Norbert, az Emberi Erőforrások Minisztériumának helyettes államtitkára hangsúlyozta, hogy Magyarországnak szüksége van példaképekre.

„Olimpiai aranyérmeseink igazi példaképek, hősök, akikre felnéz egy nemzet. Legyetek Ti is azok! Az olimpia előcsarnokában vár rátok az első komolyabb lépcsőfok, az első nagy megmérettetés. Hatalmas lehetőség előtt álltok! Éljetek vele. Az élsport eredményei mindig ösztönző erőt jelentenek a társadalom számára” – mondta Kiss Norbert sportért- és ifjúságért felelős helyettes államtitkár.



Ungvári Miklós (középen) lett 2012 Egyetemi Sportolója


A rendezvény keretében köszöntötték Ungvári Miklóst, a tavalyi londoni olimpia ezüstérmes judósát, aki Az Év Egyetemi Sportolója 2012 kitüntetést vehette át Kiss Ádámtól, valamint Fábián Lászlótól, a Magyar Olimpiai Bizottság sportigazgatójától.

A sportolók együtt énekelték a Himnuszt Balássy Bettyvel és Varga Ferivel, a ceremónia végén pedig elhangzott a nemzetközi egyetemi sport himnusza a Gaudeamus az ELTE BTK zenei tanszékének kamarakórusának előadásában. Az ünnepségen részt vett továbbá Székely Mózes, a Felsőoktatási-Tervezési Testület elnöke, Freyer Tamás csapatvezető, a MEFS alelnöke és Karácsony András, az ELTE rektorhelyettese.

Magyarország eddigi mérlege az Universiadékon 109 arany-, 88 ezüst- és 96 bronzérem. A legutóbbi, 2011-es Universiadéról (Sencsen, Kína) a magyar küldöttség hat arany-, egy ezüst- és négy bronzéremmel tért haza, Cseh László három aranyérmet nyert. Ami judósaink Universiade-múltját illeti: eddig egy aranyérmet tudott szerezni magyar versenyző, Kosztolánczy György a 2003-as csedzsui Universiadén nyert a 100 kilogrammosok versenyében. A legutóbbi három Universiade közül 2007-ben Bangkokban Farkas Bálint (100 kg) hetedik lett, 2009-ben Belgrádban Ungvári Attila (73) ezüst-, Bor Barna (+100) és Csernoviczki Éva (48) bronzérmet szerzett, két éve Sencsenben pedig Krizsán Szabolcs (81) és Erdélyi Lilla (48) zárt a hetedik helyen.

Köszönet a Magyar Egyetemi Csapat támogatóinak: EMMI, MOB, Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft., MTVA, Icepeak, TandT Sport, ELTE!


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2013
Forrás: Magyar Távirati Iroda
Fotó: Monoki Kálmán)