2013. január elsejétől egészen az augusztusi riói világbajnokságig jelentős szabályváltozásokat tesztel majd a Nemzetközi Judoszövetség és ezzel együtt az európai szövetség is.


Sokat fogunk még vitázni a szabályváltozásokról, egy valami azonban jövőre
sem lesz másként: a győzelemért keményen meg kell dolgozni


Fontos változás lesz, hogy új, egy bírós rendszert tesztelnek, a tatamin tehát csak egy bíró dolgozik majd, egy másik bíró videokészülék mellett követi majd a küzdőtéren történteket.

Még szigorúbban értékelnek majd a dobásoknál, csak a követelményeknek leginkább megfelelő akciókra adhatnak a bírók ippont, így növelve ennek jelentőségét. Ha az uke bármilyen helyzetben „hídba” érkezik a tatamira, ippont kell ítélni az ellenfelének.

Változnak a fogásfelvétel szabályai (nem lehet majd öv alatt fogni, illetve a nem „normál” fogásoknál – keresztfogás, egykezes fogás, övfogás – azonnal indítani kell, különben intés jár értük), és büntetés jár majd a kétkezes fogásbontásért is.

Az intésekért nem jár majd technikai pont (de a negyedik intésnél a leléptetés megmarad, döntetlen esetén az nyer, akinek kevesebb intése van), továbbá – egyelőre tehát ideiglenesen – eltörlik a bírói döntést is.

Az aranypontért zajló küzdelemnek nem lesz időkorlátja, addig tart majd, amíg el nem dől a mérkőzés sorsa. Változik a leszorítás időtartama is, januártól tíz másodperc után jukó, tizenöt után vazari, húsz után pedig ippon jár, a leszorítás, megkezdett fojtás és karfeszítés pedig akkor is érvényes lesz, ha a felek elhagyják az érvényes küzdőfelületet.

A hírek szerint változik majd a mérlegelések menetrendje is, a nagyobb versenyeken a küzdelmeket megelőző estén mérlegelnek majd a versenyzők.

Szergej Szolovejcsik, az EJU elnöke a hétvégi nemzetközi sajtótájékoztatón hangsúlyozta, az egyes szabályváltozások értelmezéséről részletesen tájékoztatják majd a judósokat, s egyik módosítás sem végleges, a riói világbajnokság után a judósok és a szakemberek véleményét összegezve döntenek majd az esetleges végleges bevezetésükről.

Az IJF angol nyelvű összefoglalója a szabályváltozásokról: KLIKK IDE! 


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!

(Judoinfo.hu 2012
Gombkötő Roland
Fotó: IJF, Záhonyi Tamás)