Image

Az olimpiai kvalifikációs sorozatban jelenleg “befutó” helyen található világbajnoki bronzérmes Karakas Hedvig az UTE színeiben folytatja.



“Az Újpesti Torna Egylet honlapján a közeli napokban döbbenetes hír látott napvilágot – írja a Miskolci Nap, vagyis a MiNap Online. – Az információ meglehetősen szűkszavú, arról tájékoztatja a judo, illetve a sport iránt érdeklődőket, hogy Karakas Hedvig a lila-fehér egyesülethez igazolt, és januártól a Megyeri útiaknak szállítja majd az eredményeket.

A miskolciakat azért kólinthatta fejbe a hír, mert Karakas Hedvig gyakorlatilag biztos olimpiai résztvevőnek számít. Kizárólag sérülés, vagy betegség foszthatja meg a londoni játékokon való részvételtől, ilyesmire azonban ne is gondoljunk, hiszen minden magyar sportrajongónak az számít, hogyan szerepel, mit ér el az olimpián. Természetesen az MVSC háza táján meglehetősen nagy a letargia, ugyanis a zöld-fehéreknél is úgy kalkuláltak Karakassal, mint biztos olimpikonnal.

Ugorjunk egy kissé vissza az időben! Annyit mindenképpen célszerű megjegyezni, hogy a Miskolci Vasutas Sport Club égisze alatt 1970-ben kelt életre a judószakosztály. Az eltelt harmincnyolc év alatt Miskolc egyik legsikeresebb egyéni sportágának bázisa lett. A miskolci judo fénykorának alapjait Braskó Péter rakta le. A vasutas sporttelepen a judo edzőcsarnok kiváló lehetőséget teremtett a magasabb szintű edzésmunkára. Az MVSC szinte ontotta a magyar judo utánpótlás válogatottjait, akik számos érmet hoztak az európai és világversenyekről.

Tóth Mihály, Szobonya László, Varga Sándor, Fürjész István, Hoffman Imre, Hajtós Bertalan, Balog Győző, Pusztai István, Illyés Miklós, Király Anita, Kunyik Zsolt, aztán később Gáspár Eszter, Kosztolánczy György, no és persze Karakas Hedvig szállították a nemzetközi porondról az eredményeket.

Image
Karakas Hedvig (kékben) számára most az olimpiai
szereplés a legfontosabb


Most pedig itt van ez a hír az UTE honlapjáról: „Judószakosztályunkhoz igazolt az egyik legeredményesebb női versenyző, aki reményeink szerint már a 2012-es londoni olimpián is sok örömet szerezhet szurkolóinknak”.

Mit lehet erre mondani? Valóban borzalmas érzés olvasni a sorokat. A történtektől Illyés Miklós, az MVSC elnöke a következőket mondta:

– Nincs semmiféle szenzáció, egész egyszerűen arról van szó, hogy az alapításának századik évfordulóját a közelmúltban ünneplő egyesületünk súlyos anyagi gondokkal küzd. A történtek teljes megértéséhez tartozik még, hogy az országos szövetség az elkövetkezendő hónapokban nem finanszírozza Karakas Hedvig olimpiai kvalifikációs versenyeken való részvételének a költségeit. Ez a szigorítás azért lépett életbe, mert Hédi elmaradt azoktól a követelményektől, amelyeket szerződésben vállalt. Tény: meglehetősen sokat volt sérült, ez is közrejátszott, hogy nem tudta teljesíteni a célkitűzéseket. Az MVSC képtelen előteremteni azt az összeget, amelyre a versenyeztetéséhez szükség lenne, így edzőjével, Kovács Gáborral úgy döntöttek, hogy Újpestre igazolnak.

Illyés Miklós meglehetősen rezignáltan értékelte a történteket. A klub első emberének az fáj a legjobban, hogy az MVSC biztos olimpiai résztvevőt veszített, mindössze nyolc hónappal a játékok megkezdése előtt! Nincs mese, a pénz világában aligha lehet érzelmekre hagyatkozni. Karakas egyébként szolnoki, és 2007 óta sportolt az MVSC színeiben. A felek kölcsönös megegyezéssel váltak el, de az átigazolási petárda mégis nagyot szólt. Így (ha Karakas Hedvig helytáll Londonban) az Újpest fölözi majd le a sikert. A sportág miskolci barátai pedig immáron azért szoríthatnak, hogy az MVSC másik üdvöskéje, az olimpiai kiküldetésre pályázó Gáspár Eszter sikerrel veszi az előtte álló akadályokat, és kiharcolja a részvételt!

– A pénz nagy úr, ha nincs, akkor meg tragédia… – folytatta az elnök az Észak-Magyarország cikkében. – Kovács Gábor keresett meg minket a szándékával, s nem tehettünk mást, mint azt, hogy szakítottunk. Hédi 2007-től sportolt nálunk és ez az idő nem múlt el nyomtalanul! Így klubunk nevében kívánok további eredményes pályafutást és nagyon sok sikert Hédinek az olimpián. Ha elér valamit, amiben reménykedem, akkor picit úgy tekintünk majd rá, mint vasutas sportolóra.

Természetesen megkerestük Karakas Hedvig mesterét, Kovács Gábort is. A tréner higgadtan kommentálta az elmúlt napok eseményeit:

– Kölcsönös megegyezéssel váltak el az útjaink. Csak így történhetett, hiszen kontraktusunk az olimpiáig szólt. Az MVSC azonban kilátástalan helyzetben van, nekünk pedig lépnünk kellett, hiszen nem maradhattunk bizonytalanságban, nyakunkon van az ötkarikás szereplés. Picit sajnálom, hogy Hédi junior és felnőtt Európa- és világbajnoki érmesként ‘csak ennyit’ érdemelt Miskolc városától, de ezt hagyjuk is, a szeretet ünnepén legyen szent a béke!

Kovács Gábor szigorú tréner hírében áll. Az általa edzett sportoló csak akkor nyilatkozhat, ha ezt engedélyezi. Megkértük, hogy tegye meg, a tréner válaszként ennyit mondott:

Nem szükséges, hogy Hédi most erről az ügyről beszéljen, csak zavart okozna a fejében. Mindenki tudja, hogy az MVSC versenyzőjeként mit tett le az asztalra. Most az olimpiai szereplés a legfontosabb számára, ennek rendel alá mindent.

Image
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!

(Judoinfo.hu 2011
Forrás: MiNap,
Észak-Magyarország
Fotó: IJF, Záhonyi Tamás)