Három éremmel, két arannyal és egy bronzzal térhettek haza a Pécsi VSK színeit képviselő versenyzők a Zágrábban megrendezett veterán Európa-bajnokságról.




Nem kérdés, nagyon erős csapat képviselte a PVSK-t az Európa-bajnokságon. Annyi tapasztalat, erő és tudás szorult a Géra Nándor, Edelényi László, Kersics Antal, Engel Attila négyesbe, amely alapján egy-két érmet már a verseny előtt kiosztottunk volna nekik. Mint kiderült, jól kalkuláltunk volna: Géra és Kersics végül aranyéremnek, Edelényi pedig bronznak örülhetett.

„Pedig ebben a korban már abszolút kiszámíthatatlan, hogy milyen eredményt érünk el, milyen napot fogunk ki. Itt fáj, ott fáj, amott fáj, függ attól, hogy jó kedvünk van, vagy éppen rossz. Én azt mondtam a többieknek, hogy ne az eredményt akarják: fáradjanak csak el úgy, hogy szinte le kelljen őket hozni a szőnyegről. Ha ez megvan, az eredmény jön magától” – fogalmazott Kersics Antal.

Jöttek is az eredmények. A 66 éves Géra Nándor az M8-as kategóriában +100 kilogrammban négy nyert meccsel lett Európa-bajnok. A PVSK korábbi vezetőedzője kiváló fizikai állapotban várta a versenyt, ám első ellenfele, egy azeri azért ráijesztett, mert még erősebbnek tűnt – a lábtechnika azonban kifogott rajta. A folytatásban is nagyon okosan küzdött Géra, olyan volt, mint egy torreádor, aki kitér a rárontó, súlyosabb ellenfelek elől, ám a lábával közben odapiszkál, leviszi őket földre, ahol aztán nem volt pardon.

A következő érmet, a bronzot Edelényi László (66 éves) szerezte szintén az M8-as kategóriában, de a 81 kilogrammosok között. A PVSK korábbi edzője többek között legyőzte azt a cseh ellenfelét, akitől nemrég kikapott a magyar bajnokságon – „olyan szép volt, hogy közben könnybe lábadt a szemünk”, mondta erről a meccsről Kersics.

Aki ezután következett, s mivel két klubtársa megadta a megfelelő alaphangot, jó érzéssel ment fel a szőnyegre. Az ellenfelek számára ez nem jelentett semmi jót. Az M5-ös kategóriában a +100 kilogrammosok között előbb egy bosnyákot győzött le vazarival, majd egy francia következett, a döntőben pedig egy moldávval találkozott, aki akkora volt, mint egy hegyomlás – később a dobogó második fokán állva is magasabb volt Kersicsnél (54 éves). A PVSK vezetőedzője azonban nem ijed meg senkitől csak azért, mert hatalmas, négy másodperccel a vége előtt, vagyis a legjobbkor indított egy válldobást, amivel megnyerte a meccset. Nem sokkal később pedig már hallgathatta a Himnuszt: „minden sebet meggyógyít”, mondta az immár háromszoros veterán Európa-bajnok, kétszeres világbajnok pécsi judós.

S talán négy PVSK-s érem is születhetett volna, ám Engel Attilának (48) nem volt szerencséje. Az M4-es kategóriában 73 kilogrammban egy finn ellen kezdett, magabiztosan, fölényben judózott, amikor elpattant az egyik bordája, így nem tudta tovább folytatni.


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2017
Forrás: Bama.hu
K. Mayer András írása)