Az óvodás, illetve kisgyerekek fejlesztése nem lehet kérdés. Mozgást tanítani a kisgyermekeknek életük ezen szakaszában nagyszerű dolog, és mindezt természetesen illik az életkori sajátosságuk figyelembevételével tenni, játékos formában, oldott hangulatban, felszabadultan.



Nem csupán mozgástanulásról van szó. Mindez sokkal több annál. Jó esetben, észrevétlenül megjelenik némi pszichológiai tartalom, amely jótékony hatást gyakorol a gyermekek személyiségének fejlődésére. Olyan képességeket, készségeket tudunk játszva fejleszteni, mint például a térérzékelés, az egyensúly és a koordináció. A figyelem, a fegyelem kérdése sem elhanyagolható. A koncentráció, a fókuszált jelenlét már ebben a korban is komolyan fejleszthető. A gyermekek természetes igénye a játék. Játszva, sokat dicsérve, mindig a lehetséges megoldás felé törekedve növeljük gyermekeink önbecsülését, önbizalmát.

Rövid feladatok, egyszerű eszközök, vidámság a foglalkozások főbb jellemzői. Nálunk a Veresi Küzdősport Egyesületben minden egyes uKIDo foglalkozás egy néhány perces beszélgetéssel kezdődik. Megbeszéljük a napot, ki mit játszott, mi volt az ebéd, ki aludt ebéd után, mit hozott a Mikulás… Ráhangolódunk egymásra. Minden hozzánk járó kicsi uKIDós pontosan tudja miért kell bemelegíteni, ezáltal legjobb tudásával végzi a gimnasztikai gyakorlatok, a feladatokat.




Elmagyarázzuk azt is, ha netán elesik az oviban, akkor az okos fejecskéjére kell vigyáznia legjobban. Az uKIDo egyik legfőbb ismérve, hogy judoedző vezeti a foglalkozásokat. Megfelelő módon vezetett edzésekkel elmondható, hogy a fluktuáció elenyésző. Tapasztalataink azt mutatják, hogy a gyermekek örömmel jönnek a foglalkozásokra, várják már az edzéseket.

Az új uKIDo jelentős mértékben növelheti a hazai judo utánpótlást. Az uKIDós gyerekek előnnyel kezdenek judózni társaikkal ellentétben. Nagy százalékuk lényegesen ügyesebb, fegyelmezettebb társainál. Nem beszélve arról, hogy már megszerette a szervezett edzést, ahol az odatartozás öröme is hajtja. Mi lopva, lépésről lépésre „csempészük” be az edzésekbe a dojo-etikettet. Meghajlás a tatamira lépés előtt , a sorban állás és így tovább.




Megtanítjuk a gyerekeket esni, nem, nem esés tanulásról van szó, pusztán arról, hogy eséskor hogyan óvják meg a kis fejüket, arcukat. A gyakorlások egyenes következményeként az uKIDósok egyre ügyesebbek, erősebbek, bátrabbak lesznek. Szívesen, és egyre szívesebben tanulnak egyre nehezedő mozgásokat is.



Szakszerű edzésvezetés eredményeképpen a gyerekek váz izomzata erősödik, tartásuk megváltozik. Egyre hosszabb ideig tudják fókuszálni a figyelmüket. Egy két iskolai év uKIDo edzésen töltve meghatározó jelentőséggel bír a későbbiekben. Innen tényleg csak egy karnyújtásnyira van a Judo. Szépen fokozatosan átvezetve sok judoka átnyergelnének a Judora az uKIDoból.

Nálunk Veresegyházon nagy fontossággal bír a személyes kapcsolat kialakítása. Mi tudjuk például gyermekeink jelét is – természetesen mi is eláruljuk, hogy nekünk mi volt a jelünk az oviban. Számtalan helyen lehet találkozni ovis tornával, gyerektornával, de ezeket az edzéseket nem végzett judoedzők vezetik.




Mi egy szépen, lépésről lépésre felépített mozgásos sportélményt tudunk biztosítani hosszú távon, amelynek célja a Judo, végső soron a versenyzés. Fontos itt is a fokozatosság elve, illetve a gyermekek életkori sajátosságait is figyelembe kell venni. És ami a legfontosabb, kedves olvasó, az nem más, mint a szeretet.

Szeretet nélkül a picik edzése, fejlesztése nem működik. Ügyelnünk kell az alkalmazott kommunikációra, hiszen azt nevezhetjük megfelelő kommunikációnak, amit a másik fél meg is ért. A Veresi Küzdősport Egyesület nevében nagyon jó szívvel javaslom az uKIDót minden hazai judóval foglalkozó egyesületnek – írja Ilyés Gyula, a Veresi KE hatodik danfokozatú elnöke.


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2019
Forrás: Veresi KE)