A Judo a Pápai Sportért Alapítvány meghívására ismét Pápára látogatott a Nemzetközi Judo Szövetség (IJF) kataszakértője, a hetedik danos Piero Comino mester.




Az olasz szakember évek óta jó barátságot ápol a pápai edzőkkel, így örömmel fogadta el az újabb meghívást, ezúttal a régi harcművészet formagyakorlatát, a kosiki-no katát ismertette meg a meghívottakkal. A kosiki-no kata talán az egyik legmisztikusabb formagyakorlat, ünnepi alkalmakkor teljes szamurájpáncélban mutatják be. A gyakorlás során is ügyelni kell rá, hogy minden mozdulat olyan formában olyan legyen, mintha a judoka a nehéz páncélt viselné.




A magyar danvizsgarendszer 2018 január 1-jétől megváltozott, így azoknak, akik ötödik danra szeretnének vizsgát tenni, a kosiki-no katát kell bemutatniuk. A legnagyobb nehézség a felkészülésben, hogy ebből a katából még senki sem vizsgázott Magyarországon, így nincs senki, aki ezt itthon meg tudná tanítani az érdeklődőknek. A pápai edzők csak egy szűkebb kört hívtak meg, hogy Comino mester minél könnyebben tudjon oktatni, több figyelem jusson egy egy párosnak.




A rendkívüli tudású olasz mester a hihetetlenül nehéz kata első felét mutatta meg, a magyar judokák pedig igyekeztek minél jobban elsajátítani a mozdulatokat. A mester rámutatott gyakorlataiban, hogy Kano Dzsigoro professzor miért emelte ezt a gyakorlatot az általa létrehozott oktatási rendszerbe, a Kodokan Judóba.




A pápai, budapesti és miskolci judósok nagyon hálásak voltak Comino mesternek a fárasztó, de roppant tanulságos hétvégéért, és bíznak benne, hogy még sok sok alkalommal lesz módjuk tanulni idős barátjuktól – számolt be a Judoinfónak Mezei Csaba.


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2018
Forrás: Judo Pápa)