Tíz esztendeje, 2007-ben tíz kis óvódással kezdte meg működését a Samurai Judo Club Budán, a XI. kerületi Daróci utca 6. alatt található Budai Budocentrumban.




Sikeres Samurai-csapatok a csapatbajnokságon


Az önerőből, családi összefogással induló kis klub lépésről lépésre fejlődött, évről évre nőttek és újabb gyerekekkel bővültek a csoportok, gyarapodtak a csoportlétszámok. A szakedzői team tagjai nem a judóból, de a judóért élnek, mindegyiküknek van ugyanis „civil” foglalkozása, munkahelye, de délutánjaikat, hétvégéiket rendre a tatamin töltik. Számukra a judo igazi hivatás, egy életforma.




A Samurai JC idei ifjúsági ob-érmesi és pontszerzői


A Samurai-os gyermekekből időközben kisiskolások, majd kezdő kis versenyzők lettek, az évek során pedig sok-sok munkával eljutottak az élversenyzők csoportjáig, úgy, hogy a klub jellegzetessége, a családias, szeretetteljesen tanító-nevelő légkör mit sem változott.




Havasi Viktor és Fridrich Annamária


„Mi nem hirdetjük magunkat sehol, nem járjuk körbe az óvodákat, iskolákat, hogy tehetséges gyerekekre vadásszunk és tömegeket toborozzunk – meséli Havasi Viktor vezetőedző. – Hosszú távon gondolkodó harcosokként a becsületes, alázatos és kitartó munkában hiszünk, hiszen a jó hír magától terjed, nincs szükség külön reklámra. Teljesen mindegy, hogy egy ‘őstehetség’ vagy egy kevésbé ügyes gyermek kerül hozzánk, a Samurai Judo Clubba betérő gyermekek, fiatalok, sőt gyakran egész családok megkapják a száz százalékos szakmai figyelmet, a törődést és azt a szellemi-pedagógiai tanítást, ami a hitvallásunk a mindennapi életünkben is.”




Pillanatkép a zágráb Európa-kupáról: Dudás Morgan akcióban


„Az úgynevezett ‘Samurai Kódex’ hét pontjában össze is foglaltunk fő irányelveinket: bátorság, okosság, tisztesség, hűség, ügyesség, önuralom és önzetlenség. Természetesen tudjuk, hogy ezen pontok eléréséhez és folyamatos megtartásához van, hogy egy egész élet is kevés, de hiszünk abban, hogy törekvéseink előbb-utóbb célba érnek. Ha szeretnénk ‘nyomot hagyni’ az életben, szeretnénk létrehozni egy alkotást vagy egyszerűen csak ‘jót’ teremteni – akár a munkában, akár a magánéletben –, ahhoz bizony kell a bátorság, kellenek az okos döntések, a tisztességes viselkedés, és még sorolhatnám.”




Eszter néni és a diák korosztályos reménységek


A Samurai Judo Club 2012-ben megalakította a versenyző szakosztályát, az akkor még diák C-korosztályos gyerekeikkel belépvén a Magyar Judo Szövetség hivatalos versenyrendszerébe. 2013-ban indultak először magyar bajnokságon, ahonnan rögtön bajnoki érmekkel és pontszerző helyekkel térhettek haza. Ez a folyamat azóta is töretlen, évről évre szállítják tanítványaik a magyar bajnoki érmeket és helyezéseket, immár nemcsak diák, hanem serdülő és ifjúsági korcsoportokból is.




A Samurai JC iskolajudo programja sikeresen
működik a Köbölkúti Általános Iskolában


A Samurai JC évek óta indít fiú- és lánycsapatot is az országos csapatbajnokságokon, mindig érmes helyen végezvén a gyerekeikkel. Tavaly duplázni tudtak: a serdülő és az ifjúsági csapatbajnokságon is bronzérmet szereztek a Samurai-os fiúk, több nagy városi és intézményes klubot megelőzve!




Viktor bácsinál mindig teltház van az edzéseken


Serdülő és ifjúsági válogatott kerettagjaik (jelenleg hatan) pedig keményen dolgoznak azért, hogy a jövőben az Európa-kupa sorozatban vagy a világversenyeken is bizonyíthassanak.

„Nagyon fiatal a csapatunk – elemez a Samurai JC vezetőedzője –, többségük serdülő, első-másodéves ifi, akik az élsport mellett komolyan veszik az iskolát, a tanulást is. Ez egyébként nálunk nem csak szülői, hanem edzői elvárás is. Az ifjúsági versenyzés már nagy vízválasztó, össze kell egyeztetni a napi egy-olykor két komoly edzést, az edzőtáborokat és az egyre nehezedő iskolai tennivalókat is.

Nagy rugalmasságot kíván a klubtól, az iskolától, és természetesen a szülők támogató hozzáállása is elengedhetetlen. Mi nemcsak eredményes sportolókat, hanem szorgalmas, tisztességes, értelmes és egészséges felnőtteket szeretnénk kinevelni. Ehhez a saját, személyes példánkkal igyekszünk az élen járni” – avat be a „módszerbe” Havasi Viktor, aki a judo versenyzést befejezve két főiskolai diplomát szerzett, a szakedzői munka mellett főállásban egy német-magyar nagykereskedelmi cégnél dolgozik és mindemellett négy fiúgyermek boldog édesapja.




Az egyik ovis csoport Tündi nénivel


„Összegezvén az elmúlt tíz évet, úgy érzem jó az út, amin járunk – véli a klub másik vezetője, Fridrich Annamária olimpiai bíró, Havasi Viktor felesége. – Hiszen több, mint száz-százhúsz fős az állandó létszámunk, a versenyeredményeink pedig folyamatosan javulnak a diák korosztálytól felfelé. 2012 óta immár több százra tehető a gyerekeink által begyűjtött országos és külföldi érmek száma az összes utánpótlás korosztályban.




Ha csak a legidősebbeket, az ifiket nézzük: amíg 2016-ban az első ifjúsági magyar bajnokságunkon egy érmet és egy pontszerző helyet szereztünk, a 2017-es évi ifi ob-n már tovább emelkedett az érmeink és helyezéseink száma, 2018-ban pedig öt Samurai-os versenyző is bekerült az ifjúsági ob érmes döntőibe. Idén a végeredmény négy érem, egy ötödik és egy hetedik pontszerző helyezés lett, ami igazán szép teljesítmény egy ilyen kis klubtól. Ezzel a fiúk mezőnyében a hetvenhét induló klubból az előkelő harmadik helyezést szereztük meg a bajnokság egyesületi rangsorában, Cegléd és Szeged mögött!”




Az egyik iskolás csoport Eszti nénivel


„Kicsi a Samurai, de erős” – nevet a Havasi-Fridrich házaspár, majd hozzáteszik, külön büszkék arra, hogy náluk a judót nemcsak a versenyszerűen, hanem a hobby szinten művelők is otthonra találnak.

„Az ovisok, iskolások tanfolyamos csoportjai mellett több negyven-ötven év feletti judokánk is van az úgynevezett felnőtt csoportunkban, akik bizony évek kemény munkájával már zöld-kék övig is eljutottak, szigorú és következetes vizsgarendszerünkben. Nálunk nagy értéke van az övszínnek, komolyan veszünk minden egyes övvizsgát, már magára a vizsgára is minősülnie kell tagjainknak. Figyelembe vesszük a szorgalmukat, edzésmunkájukat, a magatartásukat és az eredményeiket is.




Mindezt természetesen nem érhettük volna el edzői teamünk nélkül, akik nem csupán képzett edzők, de egytől-egyig remek emberek is. Külön köszönet jár Havasi Imrének, Csizmadia Eszternek és Szurovszki Tündének.

És hogy mik a Samurai tervek és álmok a következő tíz évre? Annyit megtudtunk, hogy –az eddigi eredmények folyamatos szinten tartása mellett – a korosztályos kontinensbajnokságra való kijutás, az Ek-érmek és a világversenyek értékes pontjainak gyűjtése szép – és talán elérhető – eredmény lenne. De a legnagyobb kincs számukra továbbra is a gyerekek felől érkező szeretet és bizalom, a szülők elégedett és büszke mosolya, ezek bizony minden pénznél és éremnél többet érnek!

A Samurai Judo Club életéről, eredményeiről tájékozódhatnak a www.budai budo.hu, illetve a Budai Budocentrum Facebook-oldalán is.




A legfrissebb 2018-as Samurai eredmények-korosztályonként

Ifjúsági ob, Veszpém
Ezüstérmes:
Száva Zoltán (81 kg)
Bronzérmes: Rickert Zsófi (63 kg), Dudás Medárd (46 kg), Joó Máté (73 kg)
Ötödik helyezett: Havasi Bálint (66 kg)
Hetedik helyezett: Lengyel Miksa (50 kg)

Ifjúsági ORV, Budapest, UTE
Ezüstérmes:
Rickert Zsófi (63 kg)
Bronzérmes: Dudás Medárd (46 kg)
Ötödik helyezett: Lengyel Tas (60 kg)
Hetedik helyezett: Dudás Morgan (55 kg)

Serdülő országos diákolimpia, Cegléd
Bronzérmes:
Dudás Medárd (50 kg)

Diák A Magyar Kupa, Debrecen
Aranyérmes:
Gödér Máté (60 kg)

Junior Magyar Kupa, Csurgó
Bronzérmes:
Balogh László (55 kg)


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2018
Forrás: BBC-Info)