Folyamatos növekedést ér el a gútai judoklub. Évértékelőjükön többen is elismeréssel adóztak irányukba.




Nincs az országban olyan sporttestvér, aki ne hallott volna a gútai cselgáncsklubról. Növendékei rendre jól teljesítenek nemcsak az országos versenyeken, hanem más, nemzetközi viszonylatban is jelentős nagydíjakon és kupákon. Legrangosabb kétségkívül az olimpia, amelynek ifjúsági változatában szintén szerepelt egy gútai. Túlzás nélkül állítható, hogy értékelhetően hozzájárulnak a szlovákiai judo hagyományának továbbviteléhez.

Évente kiértékelik tevékenységüket, tizenkét pontban meghatározzák a feladatokat. Józan, ám mégis merész tervekkel rukkolnak elő. Kárpáty Ernő, a judoklub elnöke legutóbbi évzárójukon sikeresnek és teljesítettnek minősítette az előző évben kitűzött célokat. Összesen 143 érmet hoztak országos, kerületi valamint nem bajnoki versenyekről. Mind közül kiemelkedik Szabó Veronika teljesítménye, aki a szlovák válogatott tagjaként részt vett a Győrben megrendezett Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon. Egyébként Szabó Ákos és Kárpáty Gergely után Szabó Veronika a harmadik gútai, akinek ez sikerült.




A legnagyobb előrelépést a klub életében az új edzőterem kialakítása jelentette, amelyet 2011 óta folyamatosan bővítenek és szépítenek. Mivel a városi hivatal – amelynek emeletének a dojo is működik – 2017 telén felújításra került, a judósok fogták magukat és önkéntes munkával besegítettek az edzőtermük felújításába is.

„Nagy kihívás volt ez számunkra, mivel három hétre le kellett állnunk, ami egy versenyidőszakban meglehetősen kockázatos. De megbirkóztunk vele, a nyílászárókon kívül valamennyi munkálatokat mi végeztük. Új köntöst kaptak a zuhanyzók és a folyosót is lecsempéztük” – fogalmazott a klubelnök. Hozzátette, továbbra is rengeteg teendő van, amire várják még az önkénteseket. Terveik között szerepel egy erősítőterem kialakítása is, helyiség van, már csak a várossal kell megegyezni, de bizakodó volt Kárpáty Ernő.

Mindezt megerősítette Horváth Árpád, polgármester, aki az évzárón dicsérte a klub munkáját és támogatásáról biztosította a judósokat, akik méltóan képviselik Gútát a versenyeken. Elismerően szólt az egyéni teljesítményekről is. Elmondta, hogy a város a lehetőségeihez mérten minden anyagi segítséget megad a klub fenntartásához. Kárpáty Ernő úgy fogalmazott, az anyagiak terén is sikeresen működik a klub, ugyanis a költségvetésük 53 százalékát a város nyújtja, amíg a fennmaradó 47 százaléka saját bevételből származik. A tavalyi évben összesen 14 983 euróból gazdálkodtak, amiből 14 137 eurót költöttek, és az új évet 846 euró többlettel kezdték. Ezt az összeget azonban felemésztette a már említett dojofelújítás. Elhangzott, hogy a jövőben nagyobb hangsúlyt fektetnek arra, hogy minél jobban bevonják az új judósok szüleit a klub életébe.




Kárpáty Ernő


A klub munkája két célra irányul: a fiatalok mozgáskultúrájának javítása, valamint a versenyzők teljesítményfokozása. Vincze Ferenc szakedző évértékelő beszédében kitért a szakmai tapasztalatokra, védenceik teljesítményére és a sportolás fontosságát hangsúlyozta. Előkészítő csoport, diákcsapat, versenyzők csoportja, illetve felnőtt és rekreációs judo. Vincze név szerint felsorolta az ígéretes kezdő judósokat, akikből még lehet ügyes versenyző.

„Aki cselgáncsozó akar lenni, annak hosszútávra kell berendezkedni és ez szülői támogatás nélkül nem megy” – fogalmazott a vezetőedző. Elmondta, hogy külön versenyzői csoportot hoztak létre azok számára, akik motiváltak és versenyezni akarnak. Legügyesebb diákokból és elsőfordulós serdülőkből áll. Heti három alkalommal edzenek Szabó Róbert és Vincze Ferenc irányításával. Elindították azt a fejlődés tekintetében elengedhetetlen gyakorlatot is, hogy szlovákiai illetve magyarországi klubokban is végeznek kihelyezett edzéseket, hogy a judósok különféle ellenfelekkel küzdjenek meg. Mindezt nehezítik az iskolai elfoglaltságok és egyéb érdeklődések.




Vincze Ferenc


Vincze Ferenc részletesebben kiemelte a Szabó lányok eredményeit. Veronika az EYOF-on is bizonyított, amíg Margaréta olyan bravúrt mutatott, amire kevesek képesek, tizenhét versenyéből tizenhaton első helyezését ért el.

„Az a hozzáállás, akaraterő, győzni akarás és céltudatossága, ami Margarétában megvan, az nagyon kevés korosztálybelijénél van meg” – mondta Vincze Ferenc. Hozzátette, Margaréta versenyei közül kiemelkedik a Budapest-kupa, amelyen több mint 1100 induló volt és Vincze Ferenc azt mondta, hogy ezen a versenyen gútai még nem volt győztes. Margarétának sikerült.




Horváth Árpád polgármester Szabó Margarétának gratulál


Nemcsak a felnövekvő judós nemzedéket nevelik, hanem teret biztosítanak az egykori cselgáncsozóknak, ezért aztán beindították és azóta is sikeresen viszik a Judo Classic foglalkozást, amelyen az egykor versenyzők vesznek részt. De lehetőség van az úgynevezett rekreációs judóra is, ahová minden mozogni vágyót várnak.

A szabadidőközpont tükörtermében tartott évértékelőn elhangzott, hogy a cselgáncs és a birkózó sportágak egy szakosztályként működtek, újabban önállósul a judoklub, ám ez csupán adminisztratív jellegű.




Kiértékelték a legeredményesebb cselgáncsozóikat is, valamint immár harmadik éve kiosztásra került a Reménység díja is a legígéretesebb tehetségnek. Elismerésben részesült Szabó Margaréta, Szabó Veronika, Gubien Márk, Keszeli Róbert és Decsi Dóra, a jövő reménysége díj pedig Varga Dánielt illette.


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2018
Forrás: Bumm
Borka Roland írása
Fotó: Fűri Gábor)