Egészséges, harmonikus testi fejlődést biztosító sportág a judo, amiről tévesen él az a köztudatban, hogy durva volna. A judoedző fiúknak és lányoknak azért is ajánlja, mert fegyelmet és önfegyelmet feltételez, és segít a sérülések elkerülésében.




„Tévhit, hogy a cselgáncs durva sportág, épp ellenkezőleg, a testi épség megóvására is ajánlott, hisz aki judózik, az megtanul úgy esni, hogy ez a legkisebb sérüléssel járjon” – mondta el Dánél Szabolcs.

A Csíkszeredai Iskolás Sportklub keretében dolgozó judoedző szerint ahogy a korcsolyát, az úszást, úgy a cselgáncs alapjait is be lehetne vezetni az iskolákba, hisz ezek azon gyermekek számára is jók lehetnek, akiknek például a korcsolyázás nem megfelelő.

Van, ahol már óvodás korban elkezdik, Kolozsváron például már napköziben is oktatják a cselgáncsot – tudtuk meg Dánél Szabolcstól. Az edző az ötéves kort tartja megfelelőnek a kezdéshez, meglátása szerint addigra lesz a gyermek megfelelően önálló.

Az, hogy a lányok is cselgáncsozhatnak-e, edzőtől függ, vannak ugyanis oktatók, akik csak fiúkkal dolgoznak. Dánél Szabolcs azonban szívesen dolgozik lányokkal is, nála a csapat fele fiú, fele lány, és igyekszik úgy toborozni, hogy ez az arány megmaradjon – mondta.




Az edző szerint a cselgáncs mindenkinek megfelelő sportág, ugyanúgy, mint például az úszás. Véleménye szerint egyébként ez a két sportág a leginkább egészséges. Sérült vagy műtéten átesett személyek is gyakorolhatják: szintén kolozsvári példa, hogy olyan gyermekek fejlesztésére használták, akik korábban nagyműtéteken estek át – mesélte el az edző. Nem véletlenül Magyarországon jövőtől az alsó tagozatos kerettanterv része lesz a cselgáncs – tette hozzá.

Dánél Szabolcs kifejtette: tévhit, hogy a judo durva sportág volna. „Amit látunk a tévében, az versenysport, és az valóban durvábbnak tűnik, amíg azonban addig eljutunk, a sportoló annyira felkészül, hogy csak a kívülállónak tűnik keménynek az, amit lát” – mutatott rá a szakember.

Az edző szerint a judóban is van sérülés, de nem több, mint más sportágban, sőt, szerinte még kevesebb is. Érdekesség, hogy számos futballklubnál – ilyen például az Arsenal is – judoedző tartja a sportolóknak az esésiskolát, azaz tanítja, hogyan kell úgy esni, hogy abból ne keletkezzen sérülés.




Hol lehet cselgáncsozni?

Csíkszeredában az Iskolás Sportklub, illetve a Sportklub keretében van cselgáncsoktatás gyermekeknek, fiataloknak. Emellett a csíkszeredai Városi Sport Klub keretében is versenyeznek a sportágat már magas szinten művelő judósok, tehát van lehetőség a folytatásra is, ha valaki versenyszinten is művelni akarja a sportágat. Ugyanakkor néhány magán egyesület is működik. A csíkszeredai sportiskola keretében Csíkszereda mellett Csíkszenttamáson és Szentegyházán is van cselgáncs, korábban pedig Csíkszentdomokoson is volt.

Az oktatás ingyenes a sportiskolánál, Csíkszeredában van egy önkéntes, minimális szülői hozzájárulás, amit az anyagi költségek fedezésére használnak, a környékbeli településeken működő csapatoknál pedig hozzájárulnak a szülők az edzők ingázási költségeihez. A felszerelést – a ruházatot – biztosítani tudják a kezdő gyermekeknek, használt, de jó minőségű ruhát kaphatnak.

Később, ha minőségibb kimonót akar magának a gyermek, akkor megveheti a szülő, de a ruházatot tovább is tudják biztosítani a magas szinten versenyző sportolóknak is. Igaz, idén egyetlen új kimonót sem kaptak, és már november van, nehéz anyagi helyzetben van idén az Iskolás Sportklub – hívta fel a figyelmet az edző. Hozzátette ugyanakkor, hogy a legolcsóbb sportágak közé sorolható a cselgáncs.




Dánél Szabolcs azt mondta, kezdő korban véleménye szerint a heti két edzési alkalom elegendő, elsősorban azért, hogy a hét más napjain a gyermek más sportágat is kipróbálhasson, és majd eldönthesse, melyik számára a leginkább megfelelő.

„Nálunk gyakran azért kezd el a gyermek egy-egy sportágat, mert a szülei is azt gyakorolták, így viszont nem biztos, hogy megkedveli, azt tartom jónak, ha más sportágat is kipróbálhatnak a gyermekek” – fejtette ki az edző. Súlycsoportokba osztva A judóban az is jó, hogy súlycsoportok vannak, így nem fordulhat elő az, ami más sportban viszont igen, hogy kicsi a nagy ellen, vagyis nagy tömegbeli különbséggel rendelkező gyermekek találkoznak a pályán – emelte ki az edző, hozzátéve, itt mindenki megtalálhatja a helyét, akár a túlsúlyos gyermek is.

A súlycsoportok hátránya viszont, hogy néha előfordulhat az is, hogy fogyni kell, hisz például ha egy szezont elkezdenek egy bizonyos súlycsoportban, akkor jó azt azzal a testsúllyal végig is vinni. Az edző szerint ugyanakkor a fogyáshoz szükséges önfegyelem is a gyermekek javára válik, sokat erősíti őket.


Esésiskola

Az önfegyelem és fegyelem a cselgáncs alapkövei – emelte ki Dánél Szabolcs. Kihangsúlyozta, az egészséges fejlődés biztosítása mellett a cselgáncs a testi épség megőrzésére is jó, hisz megtanulnak a judósok úgy esni, az esést úgy levezetni, hogy az a minimális kárt okozza bennük.

„Ha magát a cselgáncsot nem is, de az esésiskolát bevezetném minden egyes óvodába, iskolába, hisz ennek mindenki hasznát veszi” – mondta az edző. Bár Csíkszeredában erre még nincs példa, nemcsak gyermekkorban, hanem felnőttként is el lehet kezdeni ezt a sportot, nem versenyszerűen, hanem tömegsport jelleggel, az egészség megőrzése érdekében – ajánlotta még Dánél Szabolcs.


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2017
Forrás: Liget
R. Kiss Edit írása
Fotó: Sándor Csilla)