Gyermekorvost, cselgáncsozót és néphagyománygyűjtőt is díjazott Gúta a másodszori várossá avatásának ötvenedik évfordulóján. Pro Urbe-díjban részesült Guba Barnabás, Vincze Ferenc és Harmathné Vörös Kornélia.


Kárpáty Ernő megnyitja a városi fotókiállítást


Pazar öltözéket öltött magára Gúta, aki pénteken másodszori várossá avatásának immár fél évszázados jubileumát tartotta. A Kis-Duna és a Vág folyók összefolyásánál fekvő egykori mezőváros a páratlan történelmi múltját felölelő visszaemlékezésekkel és jövőbetekintésekkel állt meg egy pillanatra, hogy többszöri újjászületését ünnepelje. A délben kezdődő programfolyam az ötven év képekben című rendhagyó fotókiállítás megnyitója adta meg az alaphangot, ahol Domján Mónika Radnóti Miklós: Nem tudhatom című költeményét szavalta, majd Kárpáty Ernő a fotótárlatot mutatta be.

A több tucat fekete-fehér felvétel a városi művelődési központ falán kaptak helyet, ahol minden időben megtekinthetőek, esténként különleges fényárban úszik. A koncepciója, hogy a közösséget helyezi középpontba, mert, ahogy Kárpáty Ernő fogalmazott, „az emberek építették újjá Gútát a nagy dunai árvíz után, és az ország, ami a tágabb értelemben vett közösség összefogása, biztosította a hátteret.”

Erő, egészség és kultúra
A három legfontosabb életterületen dolgozó embert is kiemeltek és Pro Urbe-díjban részesítettek. Elismerésben részesült Guba Barnabás gyermekorvos, aki gyakorlatilag közel hat évtizede segíti a város lakosait a fejlődésükben, és önzetlenül, sok szeretettel gyógyítja betegségeiket.




Horváth Árpád (balról) polgármester és Vincze Ferenc, cselgáncsmester


Vincze Ferenc neve nem lehet ismeretlen a cselgáncsozó réteg illetve a sportot kedvelők között, hiszen számtalan sikeres növendéket nevelt, akik nemcsak a szlovákiai és a nemzetközi versenyeken teljesítettek, hanem helytálltak az életbeli megmérettetésekben is. „Azon gondolkodtam, hogyan tudom hosszabban elmondani azt, hogy köszönöm. Mindezt természetesen anélkül, hogy kortes beszédet tartsak a cselgáncsról, vagy pedig hosszasan ecseteljem a mozgás szükségességét. Jólesik látni, hogy az ember munkáját észreveszik, sőt, értékelik. Köszönettel tartozom elsősorban a feleségemnek, hogy tolerálta a fanatizmusomat, és pótolni próbálta a családban a hiányomat a gyermekeimnek, akik helyett az apjuk más gyermekeivel foglalkozott.” – fogalmazott Vincze. Majd felsorolta a cselgáncs klub eredményeit és sikereit. Ugyanakkor hangsúlyozta, az igazi siker az volt, hogy sikerült igazi közösséget létrehozni, ahol a gyermekeknek elérhető, értelmes célokat tudtak állítani és megélhették a valahová tartozás élményét. Végezetül megköszönte mindazok segítségét, akik hozzájárultak ahhoz, hogy a Pro Urbe-díjat átvehesse. Harmathné Vörös Kornélia idős kora miatt személyesen ugyan nem tudott jelen lenni az ünnepségen, azonban a polgármester tolmácsolta a kitüntetett üdvözletét.

Gúta úgy ünnepelte magát, hogy minden egyes tagja érezze, a közösség része. Azon közösségé, amely állhatatosságát, hitét és elképesztő munkakedvét sem a múltban, sem a jelenben semmi sem tudja elvenni és minden nehézség ellenére büszkén bízik a jövőben. Úgy, ahogyan elődeik. Együtt, gútai nemzetként.


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2017
Forrás: Bumm.sk
Fotó: Borka Roland, Füri Gábor)