A Nemzetközi Judo Szövetség felhívására a judo megalapítója Kano Dzsigoro tiszteletére, születésének napján tartja a Judo Világnapját a nagy létszámú judós társadalom.



2017. évben a bátorság jelmondatát tűzte zászlajára, amely jelmondat jegyében tartott megemlékezést világszerte minden judót szerető és tisztelő harcművész. A Nagykanizsai Torna Egylet 1866 judo szakosztálya 2014 óta, minden évben különleges megemlékezéssel adózik osensei-ének.

Egy egész délutános sportos napot szerveztek a szakosztály sportolóinak, családtagjainak, kiemelten a szülőknek, hiszen a bátorságra főként nekik volt szükségük. Tizenegy család harmincegy tagja, délután kettőtől este kilencig együtt töltötte el e napot. A családoknak öt féle versenyszámban kellett összemérnie erejét, szellemi tudását a judo tárgyában. A programok között Kano Dzsigoro életéről és munkásságáról, a judo, mint harcművészet, sport és filozófia együtteséről hallgathattak meg bővebb ismertetőt.

Kvíz játék, (Kano Dzsigoro életéről a hallottak alapján) 13+1 kérdés volt a folytatás. Ezt követően testrészek japán neveit kellett felismerni, azután ügyességi, játékos sorverseny vetélkedők, családi foci, Méta labdajáték színesítette a délutánt.

A délután fénypontja volt, amelyben a judokák feladata az volt, hogy meg kellett tanítaniuk szüleikkel, testvéreikkel egy leszorítást, egy eséstechnikát és egy dobást. A vártnál sokkal nagyobb volt a siker. A gyerekek nagy energiát fektettek bele az oktatásba, örömmel vették az ügyeskedő szülőket, a szülők pedig bátran, nagy érdeklődéssel és élvezettel tanulták a gyermekeiktől látott technikákat. Izgalommal, nagy örömmel mutatták be a tanulási idő lejárta után a különböző technikákat és zsebelték be az érte járó pontokat.


Az összesített  verseny eredmények alapján:
1. helyezett a Lipódi család 335 ponttal
2. helyezett a Garai család  320 ponttal
3. helyezett a Hor-Za-Ku-Da család 300 ponttal


„Kifejezetten jól sikerült a délután, úgy éreztük, hogy igazi judo családdá lett a csapat. Jó volt látni azt a felszabadult örömöt a gyerekekben, amilyen élvezettel tanították szüleiket, azt az összefogást, amely az elméleti feladatok megoldásánál látszott, s azt az igyekezetet a sorversenyeknél, ami a győzni akarás érdekében történt. Reméljük, néhány szülő kedvet kap a judo technikáinak tanulásához. Az est további részében vendéglátással egybekötött eszmecserék folytak” – számolt be Mester Józsefné.


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2017
)