2017. október 30.

A Judo Világnapját ünnepelték Székesfehérváron

A hagyományok szerint a sportág alapítója, a japán Kano Dzsigoró (Jigoro Kano) születésnapján ünneplik meg minden esztendőben világszerte a Judo Világnapját. Székesfehérváron a Munkácsy Mihály Általános Iskolában ünnepelték a sportágat és köszöntötték a sportágat űző gyerekeket kedden.



A Nemzetközi Judo Szövetség minden esztendőben egy aktuális üzenetet hirdet, amelynek jegyében népszerűsítik a klubok a sportágat. Ez az üzenet 2011-ben a Tisztelet (Respect), 2012-ben a Judo mindenkiért (Judo for All), 2013-ban a Kitartás (Perseverance), 2014-ben az Állhatatosság (Honour), 2015-ben az Egység (Unity), tavaly a Judo a világ számára (Judo for the World) volt, míg idén a Bátorság (Courage) üzenetét hordozza a Világnap.



„Székesfehérvár sportváros, hiszen a nagyobb egyesületek, látványsportágak mellett nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy teret és lehetőséget biztosítsunk más, kisebb egyesületeknek is. Nagyon praktikusnak tartom, hogy az edzések iskolai keretek között zajlanak, ez nagy könnyebbség a szülőknek, hiszen nem kell elvinni gyermeküket egy másik helyszínre, hanem abban az intézményben tud edzésre járni, ahol tanul. Támogatandó, hogy a távol-keleti sportok jelen legyenek Székesfehérváron, hiszen ezek harmonikusan fejlesztik a gyerekeket, az izomzatukat, az ízületeiket, és nem elhanyagolható mértékben a személyiségüket is.” – mondta Östör Annamária, Székesfehérvár Önkormányzatának egészségügyi és sporttanácsnoka a Judo Világnapja alkalmából.

„A gyerekek ma megmutathatják, hogy mit tanultak, különböző eséseket és páros küzdelmeket is bemutatnak. Világszerte, ahol judóznak, – így Fehérváron is – betűket készítenek, hogy aztán felmutassák azt és felkerüljön a világhálóra, hogy a Judo Világnapját megünnepeltük és szeretjük ezt a sportágat.” – fogalmazott Törteli Zoltán, a Most Cselekvők Egyesülete judo szakosztályának elnök-edzője, aki elmondta, hogy Székesfehérváron mintegy háromszáz gyermek űzi a sportágat, van olyan iskola, ahol testnevelés órai keretek közt, van ahol sportkör keretében és van, ahol délutáni edzést tartanak. „Mindemellett speciális judo edzéseket tartunk tanulásban akadályozott gyerekeknek, siketeknek és látásukban korlátozott gyerekeknek is. Valamennyien profitálhatnak abból, hogy stabilitást, önfegyelmet és következetességét tanulnak.” - tette hozzá Törteli Zoltán.


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2017
Forrás: Szekesfehervar.hu)