Mihai Botez érdemes edző, Arad díszpolgára október 8-án szobrot kap Aradon. Többen vannak, akik megérdemlik a szobrot Aradon – hát Misa (a románoknak) vagy Misi bácsi (a magyaroknak) feltétlenül. A hazai judosport, meg a dzsiu-dzsicu megalapozójaként, valóságos legendájaként.



„Volt szerencsém ismerni – emlékszik vissza Jámbor Gyula. – Lehet úgy negyven esztendeje, hogy Oroszhegyi Károly kollégám, barátom egy véletlen alkalomkor bemutatott neki, s én elmeséltem: Kolozsváron élő apósom rendkívüli tisztelettel beszélt róla, egykori tornász-ellenfeléről. (Akkoriban, a múlt század negyvenes éveinek végén még volt országos csapatbajnokság.) Magyarul folyt a szó: Misi bácsi (idősebb korában így szólították), talán nagyváradi származása révén, anyanyelvi szinten beszélte a magyart. »Á, Géza – mondta nevetve. – Mintha emlékeznék rá. Picivel magasabb volt nálam.«

Misi bácsi a saját, kimondottan alacsony termetére utalt.

Tornászként kezdte, évekig Románia bajnoka több szeren és összetettben is. 1952-ben a román válogatott tagjaként részt vett a helsinki olimpián, s még kilenc évig volt válogatott tornász. Aztán áttért a judóra, amelyet még, nagyon fiatalon, a franciaországi amerikai fogságban sajátított el japán, német és olasz hadifogoly tisztektől. És rövidesen, túlszárnyalva mestereit, sensei, azaz tanító lett kivételes érzékének, tehetségének köszönhetően.

1956-ban – a háború után Aradon telepedett le – alapította meg a Vagonul Sportklub dzsúdó szakosztályát, majd 1968-ban, a Romániai Judo Szövetség létrehozásakor a fekete övet (a sportág legmagasabb fokozatát) odaítélő bizottság elnökévé választották. Pár év múlva, elsőként Romániában, megkapta az „érdemes judo edző” címet, miután a sportágban a rendkívül magas kilencedik, dzsiu-dzsicuban (ez a dzsúdó amolyan keményebb, harciasabb elődje) nyolcadik danfokozatot ért el.

Bronz mellszobrát – Dumitru Paina aradi művész alkotását – október 8-án, vasárnap avatják fel az aradi Seishi Budo Sportklub és vezetője, Shihan Pavel Milovan kezdeményezésére, a küzdősportok számos neves külföldi képviselőjének részvételével.

Misa–Misi bácsi 95 évvel születése, hat évvel halála után újabb méltó elismerést kap választott szűkebb pátriájától.”


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2017
Forrás: Nyugatijelen.com
Jámbor Gyula írása)