A tizenhat éves, ceglédi Özbas Szofi június végén aranyérmes lett az ifjúsági Európa-bajnokságon, a női szakágban elsőként Gercsák Szabina sikerkorszaka után. Azóta sem pihenéssel tölti az idejét: gőzerővel készül a győri EYOF-ra és a chilei ifjúsági világbajnokságra.



Özbas Szofi az egyetlen magyar aranyérmet szállította litvániai ifjúsági Európa-bajnokságról. A ceglédi judóssal az Eb-sikerről, az EYOF-ról, valamint az azt követő ifjúsági vébéről beszélgetett az Utanpotlassport.hu.

– Mennyire számítottál az Európa-bajnoki aranyra?
– Régi álmom volt, hogy egyszer világversenyen győzzek, nagyon sokat dolgozunk érte az utóbbi időben. Ugyanakkor igyekeztem nem foglalkozni azzal, hogy mindenáron első legyek, inkább mérkőzésről mérkőzésre koncentráltam, s ez működött.

– Pedig a versenyen több, számodra kedvezőtlen stílusú ellenféllel találkoztál…
– A nagy versenyeken mindig előző nap kapjuk meg a sorsolást, viszont soha nem szoktam megnézni, inkább a saját állapotommal, formámmal foglalkozom.

– A válogatottban is Bíró Norbert segít a tatami mellett. Miben tud ilyenkor pluszt adni?
– Mérkőzés közben leginkább mentális támogatásra van szükségem, mivel fizikailag mindig felkészülten érkezünk a viadalokra. Ezúttal fejben is százszázalékosan koncentrált voltam, ezért sikerülhetett nyerni.

– Legutóbb négy éve Gercsák Szabina nyert Eb-t az ifjúsági leányok között. Ezzel talán még feljebb értékelődik a győzelmed, nem?
– Ezen még egyáltalán nem gondolkoztam. Szabina nagyszerű eredményeket ért el, rengeteg világversenyen szerepelt kitűnően. Örülök, hogy hozzá hasonlóan most én is első lettem.

– A magyar küldöttség kifejezetten jól szerepelt, aranyéremből ugyanakkor csak egyet szerzett. Hogy értékeled a válogatott teljesítményét?
– Nagyon szurkoltam a többieknek is, hogy összejöjjön az Eb-arany, többen elég közel álltak hozzá. Remélem, jövőre többet szerez a csapat.

– Az Eb-t leszámítva is csodálatosan szerepeltél tavasszal az Európa Kupa-versenyeken. Miben sikerült előrelépni a tavalyi évhez képest?
– Biztosan nagyon sokat fejlődtem, de az is segített, hogy többen kiöregedtek a korosztályból vagy súlycsoportot váltottak. Ennek ellenére sem mondhatnám, hogy könnyű dolgom van, ezért elégedett vagyok eddig a szezonommal.

– Amelynek még egyáltalán nincs vége, csak most jön a hazai rendezésű EYOF. Milyen célokkal indulsz a győri viadalon?
– Több szempontból is különleges a verseny, egyrészt hazai közönség előtt szerepelhetek, ami biztos hatalmas élmény lesz. Másrészt pedig sokkal kevesebb ország indít versenyzőket, mint például az Eb-n, amiért sűrűbb lehet a mezőny.

– És csak utána következik a chilei ifjúsági világbajnokság…
– Így van. Azt szintén nagy izgalommal várom, mivel még soha nem szerepeltem vébén, ráadásul nem európai helyszínen rendezik. Mozgalmas nyár áll előttem.


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2017
Forrás: Utanpotlassport.hu
Bruckner Vince írása
Fotó: EJU, Carlos Ferreira)