A napokban Litvániában rendezték az ifjúsági Európa-bajnokságot: a Kaunas városában tartott esemény 50 kilós súlycsoportjában második helyet szerzett Feczkó Csanád, a Miskolci VSC-Miskolc Városi Sportiskola szépreményű fiatalja, aki ősztől 11. osztályos lesz a Fényi Gyula Jezsuita Gimnáziumban.



Kilenc és fél
– A fináléban az orosz Tretyakovtól fojtással kaptam ki – mondta az ezüstérmes sportoló. – Nagyon hosszú meccset vívtunk, kilenc és fél percig csatáztunk, nekem még nem volt ilyen maratoni összecsapásom, amelynek végén az úgynevezett aranypont döntött. Eredményemmel beállítottam a tavalyi Eb-produkciómat, ugyanis 2016-ban szintén a dobogó második foka jutott nekem. Célom a végső diadal volt, tudtam, hogy ezt iszonyatosan nehéz lesz elérni, de a történtek ismeretében kicsit még mindig bosszantanak az ottani fejlemények, változtatni persze már semmin nem tudok.

Az MVSC-MVSI Kálmán Tibor és Judai Kavagucsi által edzett sportolója mindössze négyesztendős volt, amikor megismerkedett a judóval, így már tizenhárom éves múlttal büszkélkedhet. Az itthon többszörös korosztályos magyar bajnok számára Kaunas után nem jött el a nyári szünidő, sőt egyenesen gyorsítania kell.

– Nyaralásról szó sem lehet, vagy ha igen, akkor csak a későbbi világbajnokság után – folytatta Feczkó Csanád. – Július 23-án kezdődik az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál: én is ott leszek Győrött, ahol az aranyérem kiharcolása a feladatom. Remélem, hogy jól megy a judo, és Fortuna is mellém áll.

Táborból táborba
A dunántúli seregszemle jegyében táborból táborba utazik a miskolci fiatalember, aki Miskolc mellett tréningezni fog Mátraházán és Győrött is. Arra a kérdésre, hogy miben kell fejlődnie, így felelt:

– Egyértelműen a földharcban. Nincs ebben semmi különös, 17 éves korban még egyetlen sportoló sem kész, nekem is meg kell vívnom a magam harcát. Nem csupán az ellenfelekkel, a körülményekkel, hanem a testsúlyommal is. A vb-ig tartom az 50 kilót, aztán felmegyek 55-be, ez elkerülhetetlen, nem állíthatom meg a szervezetem fejlődését.

A sportoló által említett világbajnokságot egzotikus helyen, a távoli Dél-Amerika egyik legszebb országának fővárosában tartják.

– Kvótát szereztem Chilébe – árulta el Feczkó Csanád. – Már pontosan tudom, hogy augusztus 9-én lépek tatamira a világ végén, ahová szintén éremért repülök el. A mezőny európai felét ismerem, a másik részét azonban egészen biztosan nem. Ez megnehezíti a felkészülésemet, és amikor majd szemben áll velem egy általam soha nem látott fiú, bizony a helyén kell lennie az eszemnek és a szívemnek. Természetesen bízom önmagamban, a tudásomban, a rutinomban, aztán a szőnyeg szélén úgyis kapok tanácsokat.

Az MVSC-MVSI „világcsavargójától” ezután arra kértünk választ, hogy miként lehet egymás után három nagy nemzetközi tornán csúcsformába kerülni, s Feczkó Csanád sokat töprengett a válaszon:

– Mindenre oda kell figyelnem. Az edzéstervre, a munka milyenségére, az alvásra, a regenerálásra, a fogyasztásra, a szabadidő értelmes eltöltésére, a táplálkozásra és így tovább, vég nélkül.

Aki járt már hasonló cipőben, tudja, miről beszélek, aki pedig nem, annak jobb, ha nem bontom ki, hogy mi is az a lemondás. Közhely ugyan, de igaz: egy élsportolónak – már akkor is, ha csak 17 éves – sok mindent nem szabad…

Jó tanuló
Feczkó Csanádtól megkérdeztük azt is, hogy jól tanul-e.

– Igen, nincs gondom a suliban – szögezte le. – Nem is olyan régen kaptam meg a bizonyítványomat, amelyben egyetlen négyes volt, csak kémiából nem érdemeltem ki a jeles érdemjegyet.


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2017
Forrás: Boon.hu
Kolodzey Tamás írása
Fotó: EJU, Carlos Ferreira)