A Dózsa György Gimnázium és Táncművészeti Szakközépiskola híres a sikeres sportolókról, Nyíri Nikolett az egyik tanulójuk, akire manapság büszkék lehetnek. A 9. évfolyamos diák ugyanis sorra nyeri a judoversenyeket.





– Hatévesen az Újpestben kezdtem judózni – mesélte Niki –, ahova a bátyámat, Petit követtem. Hamar megtetszett a sportág, így a tatami mellett ragadtam. Komolyabban viszont csak három éve kezdett érdekelni, amióta a számos nagy bajnokot felnevelő Illés Sándor irányítja az edzéseimet.

Nyíri Nikolett tízévesen nyerte az első országos bajnoki címét, melyet azóta már háromszor sikerült megismételnie. Legutóbb a Varsó Openen az 57 kilogrammos súlycsoportban állhatott a dobogó tetejére. Az aranyéremért a huszonhat fős mezőnyben öt versenyzőt kellett legyőznie. Niki formájára jellemző, hogy az öt találkozóból négyet ipponnal nyert. Niki a négy ország ifjú judósait felvonultató Euroliga-sorozatban is az első helyen áll, az Aradon, Szabadkán és Szegeden rendezett versenyeket mind megnyerte, így a hátralevő eszéki fordulótól függetlenül már biztos, hogy elnyeri a rangos trófeát.

– Az U15-ös korosztályban még nincsenek rangos világversenyek, de jövőre, ha minden úgy alakul, már a korosztályos Európa-bajnokságon és világbajnokságon is részt vehetek majd – mondja Niki. – A nagy álmom, hogy egyszer szerepelhessek az olimpián, amire 2024-ben lenne reális esélyem.

Nyíri Nikolett néhány napja a Toto Sport Egyesületben folytatja a pályafutását, ahova követte az edzőjét. Mint mondta, a környezetváltástól azt várja, hogy még alaposabban tudjon felkészülni a rá váró nagy feladatokra.


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2016
Forrás: xvmedia.hu)