Három nemzet (román, moldáv, magyar), tíz mester és egy japán nagymester, százhúsz fiatal judoka, valamint húsz Békéscsabáról ki-bejáró veterán harcos a szimpla mérlege a Gyáni János által instruktált szanazugi ifjúsági táborban szervezett, a napokban is zajló, bentbarakkos edzőtábornak.




További fotókért: KLIKK IDE!


Szanazug, a Békés megyei Doboz község csudás kistestvére. Az azonban kihagyhatatlan, hogy Doboz az egyik egyetlen település kishazánkban, ahol, ha bármelyik égtáj irányába elindulunk: erdőbe lépünk. Ilyen pompás színtér a judo edzőtábor helyszíne is, ahol az autentikus japán sport visszatért az ősi erőt sugárzó tölgyek közé, azaz a természetbe. Mondjuk, ez a megállapítás azért sántít némileg, mert a judo az időjárás viszontagságai miatt szerencsére fedett pályán zajlik.

S tekintélyelvűség nélkül jegyzem meg, a tekintélyes és végtelenül szerény Avano Jaszuhiro japán nagymester az egyik szakmai centruma a tábornak. Mivel azonban nem tudok japánul, angolul még úgy sem, vagy épp fordítva, azért az alapfokú tót-angolságommal rávettem Avanót, hogy betűzze le a naplómba a nevét (ergo kaptam egy nyomtatott betűs dedikációt); ezt követően Gyáni Mesterhez fordultam, hogy fessük le a tábor hogyanjait és mikéntjeit.

Reggel hétkor egy hét kilométeres futással kezdődik a nap – mondja –, majd tíztől egy háromórás technikai edzés következik (föld- és állóharc), ekkor természetesen van idő és lehetőség a gyakorlatok elsajátítására; kora délután pedig két csoportra bontva, egymást követően zajlanak az edzések, lévén százhúsz (+20) sportoló van jelen.

Hozzáteszi, a hét napos edzőtábor felér egy néhány hónapos évközi tréninggel, ugyanis itt nagyon sok tapasztalatot lehet gyűjteni – miután a tanítványok kifejezetten ezzel a sportággal foglalkoznak, nem úgy, mint amikor otthon kilépnek az edzőteremből, és máris más jár az eszükben. Itt végig benne vannak a judo vonzásában.

A magyarok olimpiai szereplésével kapcsolatban elmondja, Rióban is szinte ugyanazok a versenyzők indultak, mint Londonban, ráadásul ezek a gyerekek már ki vannak zsigerelve, hiszen kéthetente részt vesznek egy Grand Slam- vagy egy Grand Prix-versenyen. Ezáltal természetes, hogy jelentkezik náluk a sérülés, a befásultság.

– Mi a különbség a román és a magyar judo között?
– A románok nem technikáznak annyit, mint mi. Más felfogásban küzdenek: agresszívabbak, jobban akarnak győzni, ezáltal mozgékonyabbak, harcosabbak, azonfelül az addig számukra ismeretlen, új fogásokat is könnyen elsajátítják.

A tábor ma délután, egy házibajnokság keretében zárja be kapuit.


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2016
Forrás: Hir6.hu
Such Tamás írása)