2017. szeptember 27.

Sok a siker, kevés a gyerek

Varga Brigitta, a KSI SE tizenhat esztendős judósa az augusztusi chilei korosztályos világbajnokságon nyert aranyérmet. Négy évvel azután, hogy Gercsák Szabina az első magyar ifjúsági vébéaranyat megszerezte.
Az újdonsült bajnok, a KSI-ben kiváló szakmai és tárgyi feltételek között készülhet az újabb kihívásokra. A klub vezetői büszkék sikereikre, az egyetlen problémájuk a gyerekek nem elégséges létszáma.

Négy évet kellett várnia a magyar judosportnak az újabb ifjúsági világbajnoki címre. A 48 kilogrammos Varga Brigitta az augusztusi chilei korosztályos vébén lépett Gercsák Szabina örökébe, aki 2013-ban a 63 kilósok között nyerte a sportág első aranyát ifjúsági vébén. Az EYOF-bronzérmes Varga Brigitta nagyszerű teljesítményével klubjára, a KSI SE-re is felhívta a figyelmet.

Ha van mindig kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtó egyesület a judosportban, az bizonyára a KSI SE szakosztálya, amely évek óta az egyesületi pontverseny dobogójára kerül. Az ifjú reménységek olyan felnőtt példaképek mellett edzhetnek, mint a világbajnoki ezüstérmes Tóth Krisztián vagy a kétszeres Európa-bajnok Joó Abigél.

Dr. Hetényi Antal szakosztályvezető neve összeforrt a KSI-ével. Ő volt 1978-ban az alapító, és a mai napig ő irányítja a mindennapi munkát is. A legapróbbtól a legnagyobbig, minden probléma nála talál végül megoldásra. De persze örömök is vannak bőven.

„Az eredményeinkre nem panaszkodhatok. Annyi bajnoki címet nyernek a mieink, hogy fejből nem is tudok számokat mondani. Büszkék vagyunk a fiataljainkra, meg arra is, hogy hozzávetőleg százharminc-száznegyven gyerek jár hozzánk. Ez nem rossz szám, mégis akadnak gondjaink a merítési bázissal. Sorozatban tűnnek fel az újabb és újabb, extrémként számon tartott sportok, amelyekre nyitottabbak a mostani fiatalok. Régebben a gyerekek maguktól jöttek hozzánk, ma nekünk kell utánuk menni, és szinte lasszóval fogni őket.”

Létesítménygonddal nem küzd a szakosztály. Két teljesen beszőnyegezett teremben készülhetnek fel a tagjai, a klub korábbi versenyzői közül kikerült, jól képzett edzők irányításával. A KSI judósai körében éppen ezért családias hangulatban telnek a mindennapok, bár a szakosztályvezető szerint mind nehezebb valódi tehetségre találni a fiatalok között. Persze, ha a csiszolatlan gyémántok nem jönnek házhoz, fel kell őket kutatni.

Ezt teszi a szakosztály rangidős trénere, Pánczél Gábor:
„Legalább ezer gyerek kellene ahhoz, hogy valóban eredményesen dolgozhassunk. De ennek még a töredéke sincs, ezért a meglévő szerény állományból próbáljuk kihozni a maximumot. Magam a Budapest környéki kisegyesületeket járom, és tehetségek után kutatok. A kollégák közül sokan fel is ismerik, hogy érdemes elengedniük a fiatalokat olyan helyre, ahol jobb szakmai körülmények között fejlődhetnek tovább. Márpedig nálunk tényleg adottak a kiváló feltételek a színvonalas munkára.”

Az újdonsült világbajnok Varga Brigittára érthető módon nagyon figyelnek egyesületében, különösen az edzője, Gosztonyi Zsolt, aki szerint az olimpiai részvétel lehet a tizenhat éves tanítvány reális célja:
„Briginek a képességei alapján minden esélye megvan az ötkarikás szereplésre, de az út még nagyon hosszú odáig. Ha bírja a munkát, nem lehet gond, hiszen a küzdőszelleme kiváló, élvezi a versenyzést, éhes a sikerre. Ugyanakkor persze az ifjúsági világbajnoki címmel önmagának is magasra tette a lécet.”


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2017
Forrás: Utanpotlassport.hu
Fotó: IJF, Gabriela Sabau)KSI SE

Szakosztályvezető:
Dr. Hetényi Antal Gábor

Honlap:
www.ksijudo.hu

Edzőterem címe:
Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnok
Budapest XIV., Istvánmezei út 3-5.


Galéria