jibanner ksi3

A riói olimpiára készülő Joó Abigél továbbra is blogol a Rio Klub oldalán. Ezúttal még személyesebb hangvételű lett a bejegyzése, amelyben fény derül judósunk kedvenc állatára és egyben gyűjtőszenvedélyére is.




„Nagyon kicsi voltam – öt-hat éves lehettem –, amikor nagynéném talált a kertjében egy szárazföldi teknőst. Kiskoromban, nyáron rengeteget voltunk a pilisszántói nyaralónkban. A tekinek elkerítettünk egy nagyjából tíz négyzetméteres területet, mi magunk készítettük a kerítést, olyan magasra, hogy ne tudjon kimászni.

Jól érezte magát, kapott mindenféle zöldséget, gyümölcsöt, de egyik reggel arra keltünk, hogy megszökött. Kiásta magát a kerítés alatt. Erre nem gondoltunk, de nagyon megszerettük e rövid idő alatt, úgyhogy kaptunk egy kereskedésben vásárolt páncélost. Szőrös állat azért sem kerülhetett számításba, mert bátyám allergiás az állatszőrre.

Teki, az új házi kedvenc nyári lakhelyét úgy alakítottuk ki, hogy előtte kiástuk a területet, terméskővel kibéleltük és visszatakartuk földdel. Innen már nem tudott megszökni, de szerintem nem is akart, mert elláttuk mindenféle földi jóval.

Rendszerint kivettük a terráriumból és sétálhatott, amerre csak akart. Viszont sajnos csak nyáron volt ilyen jó dolga, mert az év többi időszakában, a zuglói lakásunkban lakott. De természetesen ott sem zártuk be terráriumba, szabadon mászkálhatott a lakásban és volt egy nagy teraszunk is. Mikor jó idő volt, ott sütkérezett. Azóta mindenki (testvéreim és én) felnőtt, szétköltöztünk, de Gerzson maradt szüleimmel. Igen, Gerzsonnak hívják. Mikor megkaptuk, azt mondták fiú, 5-6 éves lehetett – egyidősek vagyunk –, de olyankor még nem lehet biztosat mondani. Időközben kiderült, hogy lány, de mivel szinte süketek, nem hiszem, hogy identitászavara lenne emiatt.

Szóval innen, hogy nekem a kedvenc állatom a teknős. Az egyik alsós osztálykiránduláson, az egri vár aljában, vettem egy pici, fateknős figurát. Ekkor döntöttem el, hogy ilyen kis figurákat fogok gyűjteni. A képen látjátok, hogy azóta egy külön szekrényt kellett nyitnom nekik, ennek a párom örült a legjobban. Az alatta levő sorban hógömbök vannak, azt is gyűjtöm jó pár éve.




Sokszor kapok ajándékba is, van egy-kettő nagyon hasonló, de olyankor mindig azt mondom, nem baj, végre lett (iker)testvére, vagy anyukája. Mindenféle anyagú van: fa, fém, kerámia, viasz, gumi, üveg, radír. De van olyan, amire teknős van rányomva: öngyújtó, kaparó sorsjegy vagy, a Brazíliában használatos pénznem.

Múlt hétvégén, egy nagy meglepit kaptam névnapomra, a Tortuga étterembe mentünk ebédelni párommal és szüleivel. Ezen a helyen a vízi teknősöknek ki lettek alakítva mesterséges tavak az asztalok egy része alatt. A teknőcök szabadon úszkálhatnak, vagy sütkérezhetnek, ahogy kedvük tartja. Mivel én szeretem a kis páncélosokat remekül éreztem magam a társaságukban.”


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2016
Forrás: Rio Klub)


Támogatóink

KSI SE

Szakosztályvezető:
Horváth István Dávid

Honlap:
www.ksijudo.hu
www.ksi.hu





Edzőterem címe:
Budapest XIV., Istvánmezei út 3-5.
(a volt Jégszínház első emeletén)