jibanner ksi3

Az 1994-ben született Tóth Krisztián tehetségére korán felfigyeltek a szakemberek. A sorra megnyert hazai, korosztályos versenyek mellett, 2009-ben, a Budapesten rendezett ifjúsági világbajnokságon szerzett ezüstérmével beköszönt a világ élmezőnyébe is.



Az első nagy siker jelentős terhet rótt a fiatal judoka vállára, aki mindenképp bizonyítani szerette volna, hogy a vb-ezüst nem a véletlen műve. A következő évben már eggyel magasabb súlycsoportban – a 81 kilogrammosok között –, egy igazán komoly sikerszéria vette kezdetét. 2010. nyarán, előbb Teplicében, az ifjúsáig Eb-n, majd Szingapúrban az ifjúsági olimpián szerzett bronzérmet a KSI SE új nagy reménysége. Három a magyar igazság, mondja a mondás, Tóth Krisztián pedig az októberi junior világbajnokságon szerzett dobogós helyezésével háromra növelte 2010-es bronzérmeinek számát.



2011-ben a helyzet tovább fokozódott!  Szeptemberben a junior Európa-bajnokságon újra a dobogó legalsó fokáig jutott az akkor tizenhét esztendős judós, majd november elején a pontszerző ötödik helyen zárta a junior világbajnokságot. A november végi, tyumeni U23-as Eb megnyerésével Tóth Krisztián feltette az i-re a pontot, és a londoni olimpián való részvételben bizakodott.



A remény hamar szertefoszlott, a súlycsoportváltás előtt álló judós nem kapta meg az olimpiai kvalifikáció megszerzésének lehetőségét. „Azért még mindig fáj a lelkem azért az olimpiáért. Én mindig is sikerorientált voltam, és szerintem pont attól féltek, hogy ha felmegyek egy súlycsoportot és nem sikerül a kijutás, vagy sikerül, de ott nem tudok nagyot dobbantani, akkor végtelen csüggedt állapotba kerülök. Valamilyen szinten megértem a döntést, de nem gondolom, hogy így fogtam volna fel egy olimpiai kudarcot” – vallotta a ma már a riói olimpia küszöbén álló judós.



Viszonylag hamar, egy újabb nehézséggel kellett szembenéznie Tóth Krisztiánnak. A judóban történt szabályváltozások megtizedelték technikai arzenálját, kedvenc lábfogásos kontratechnikáit ma már nem lehet alkalmazni a küzdelmek során. Ahogyan a KSI judósa fogalmaz, éppen a méregfogát húzták ki, mert jelenleg nem alkalmazhatja kedvenc dobását, amely a párharcok nagy százalékában győzelemhez segítette.



A 2012-es évben, lemaradva Londonról, egy U23-as Európa-bajnoki bronzéremmel ízlelgette a 90 kilogrammos súlycsoportot. 2013-ban jött egy újabb csapás. Az ötvenedik Hungária-kupán mutatott gyengébb szereplés után kimaradt a hazai rendezésű Európa-bajnokság keretéből. Egyértelműen látszott, hogy nagyon hiányzik az a „méregfog”, ám ekkor már javában dolgoztak az új repertoáron mesterével, Pánczél Gáborral.



Az év második felére ennek már látványos bizonyítékai is voltak, augusztus végén a riói felnőtt világbajnokságon az előkelő ötödik helyen, ősszel a junior vb-n a hetedik helyen végzett a KSI judokája. Az évet pedig ezúttal is méltóképp sikerült zárni, az U23-as Eb-győzelemmel.

A 2014-es év pedig már csattanós választ adott a még kételkedőknek. A junior korcsoportot méltóképpen, világbajnoki aranyéremmel záró Tóth Krisztián a felnőttek között is letette névjegyét. Montpellierben harmadik helyen végzett a felnőtt Európa-bajnokságon, majd cseljabinszki felnőtt vb-n, a világelső grúz Varlam Lipartelianit is legyőzve jutott a döntőbe, ahol csak a nagy példakép, a görög Iliasz Iliadisz előtt kellett fejet hajtania.



A tavalyi, 2015-ös év az Eb-ötödik és vb-hetedik helyezéssel szerényebbnek mondható, ám azzal talán mindenki egyetért, hogy az igazi csúcsformát idén augusztusra kell időzíteni.


Tóth Krisztián világ- és Európa-bajnoki eredményei:
 ifjúsági vb-2. (2009), ifjúsági Eb-3. (2010), ifjúsági Olimpia-3. (2010), junior vb-3. (2010), junior Eb-5. (2010), junior Eb-3. (2011), junior vb-5. (2011), U23 Eb-1. (2011), U23 Eb-3. (2012), felnőtt vb-5. (2013), junior vb-7. (2013), U23 Eb-1. (2013), junior vb-1. (2014), felnőtt vb-2. (2014), felnőtt Eb-3. (2014), U23 Eb-5. (2014), felnőtt Eb-5. (2015), felnőtt vb-7. (2015)



A világ- és Európa-bajnoki érmek mellett az IJF World Tour állomásain is szépen gyűjtögetett a KSI SE csillaga. A megszerzett három arany-, három ezüst- és két bronzérem jelentősen hozzásegítette a világranglistán elfoglalt, előkelő ötödik helyéhez, amely az olimpiai kvalifikációs sorozatban a harmadik pozíciót jelenti.



Az elképesztő eredménylistát látva kijelenthető, Tóth Krisztián meghálálta a belé fektetett bizalmat. Az őt ért pofonok nem tudták kizökkenteni, újra és újra felállva, tudatosan, s mondhatni még elszántabban halad előre, hogy céljait ne csak kitűzze, de meg is valósítsa azokat.


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2016
Horváth György)



Támogatóink

KSI SE

Szakosztályvezető:
Horváth István Dávid

Honlap:
www.ksijudo.hu
www.ksi.hu





Edzőterem címe:
Budapest XIV., Istvánmezei út 3-5.
(a volt Jégszínház első emeletén)