Hat versenyzőnk vett részt az Abu-Dzabiban megrendezett veterán-világbajnokságon, a magyar mérleg: egy arany, egy ezüst, két bronz és két pontszerző helyezés!




Újra van világbajnokunk: Péter Kamilla (középen) győzött Abu-Dzabiban


A veterán judósok legfontosabb eseménye kedden rajtolt, az első versenynapon a legidősebb korosztályokat szólították tatamira a férfiaknál. Szőcs László az M6-os korcsoport +100 kilogrammosai között francia ellenfelét intésekkel győzte le a negyeddöntőben, az elődöntőben azonban ipponnal alul maradt a későbbi aranyérmes azeri Asgarovval szemben. A bronzmeccsen parázs csatában sikerült javítani, a brit Williams ellen a hosszabbításban az intések száma döntött, Szőcs László világbajnoki bronzérmet szerzett!




Szőcs László (jobbról) bronzérmet nyert


Ugyanezen a napon az Európa-bajnok Zatik József is harcba indult, az M7-es korosztály 73 kilogrammos súlycsoportjában a negyeddöntőben szép ippongyőzelemmel kezdett, az elődöntőben a spanyol Ramirez Romero ellen is vazarival vezetett, ám néhány másodperccel a vége előtt az ellenfél fordítani tudott. A bronzmeccs is „késhegyen táncolt”, csak a brazil Velloza kapott intést, de a hosszabbításban végül ki tudta csikarni a győzelmet, így Zatik József a világbajnoki ötödik helyen végzett.




Sinka Szabolcs (balról) világbajnoki ezüstérmes


Szerdán az „ifjabbak” következtek, színeinket a 2015-ben veterán-világbajnok Sinka Szabolcs (M3, 66 kg) három gyönyörű győzelemmel menetelt a fináléig, kazah, francia és azeri judóst felülmúlva. A döntőben a portugál Domingues egy kontrával vezetést tudott szerezni, s bár két intést is begyűjtött, egyenlíteni már nem sikerült, Sinka Szabolcs ezüstérmet szerzett.

Csütörtökön az M5-ös korcsoport 73 kilogrammosai között Bíró András indult harcba. Győzelemmel kezdett, francia riválisa ellen két vazarit is begyűjtött. A negyeddöntőben nem bírt a későbbi aranyérmes grúz Alibegasvilivel, a vigaszágon azonban ipponnal nyert a kazah Zarikov ellen. A vigaszági döntőben a brazil Anjos ellen a bíró – talán túlságosan is szigorúan – három intést is adott a magyar versenyzőnek, így Bíró András a hetedik helyen végzett.




Vészi Klára (balról a harmadik) bronzérmet nyert Abu-Dzabiban


A záró versenynapon, pénteken következtek a hölgyek. A háromszoros világbajnok Vészi Klára számára az F4-es korcsoport 63 kilogrammos súlycsoportjában hideg zuhanyként jött az első párharcban elszenvedett vazaris vereség a cseh Nestakova ellen, de a folytatásban már nem volt kérdés: az olasz Bertone és az ugyancsak olasz Paoletti ellen is ipponnal nyert Klári, aki így ismét felállhatott a világbajnoki dobogóra, annak harmadik fokára.

Péter Kamilla (F6, 70 kg) súlycsoportjában körmérkőzéseket rendeztek, s Kamilla mind a két párharcában győzött, a cseh Auterska ellen ipponnal, az új-zélandi Scott ellen pedig vazarival, így a tavalyi ezüstérem után ezúttal megszerezte a világbajnoki címet.


Veterán világbajnokaink (27)

Gyáni János (2009, Sindelfingen)
Péter Sándor (2009, Sindelfingen)
Kunyik Zsolt (2010, Budapest)
Tölgyesi Krisztián (2010, Budapest)
Bíró Tamás (2010, Budapest)
Németh Tibor (2010, Budapest)
Szemler István (2010, Budapest)
Kersics Antal (2010, Budapest)
E. Kovács János (2010, Budapest)
Csihi János (2010, Budapest)
Vass Barnabás (2010, Budapest)
Domonkos Bernadett (2010, Budapest)
Nagy Patrícia (2010, Budapest)
Tamási Ibolya (2010, Budapest)
Tamás László (2011, Frankfurt)
Péter Sándor (2011, Frankfurt)
Péter Sándor (2012, Miami)
Péter Sándor (2013, Abu-Dzabi)
Pósán Edina (2014, Malaga)
Sinka Szabolcs (2015, Amszterdam)
Vészi Klára (2015, Amszterdam)
Illés Anikó (2016, Fort Lauderdale)
Ónody Beáta (2016, Fort Lauderdale)
Vészi Klára (2017, Olbia)
Géra Nándor (2017, Olbia)
Vészi Klára (2018, Cancun)
Péter Kamilla (2023, Abu-Dzabi)


A mieink a Nemzetközi Judo Szövetség veterán-világbajnokságainak történetében meglehetősen eredményesen szerepelnek. Az első vb-n, 2009-ben Sindelfingenben két arany- (Gyáni János és Péter Sándor) és hét bronz-, 2010-ben Budapesten tizenkét arany- (Kunyik Zsolt, Tölgyesi Krisztián, Bíró Tamás, Németh Tibor, Szemler István, Kersics Antal, E. Kovács János, Csihi János, Vass Barnabás, Domonkos Bernadett, Nagy Patrícia, Tamás Ibolya), négy ezüst- és tizenhárom bronz-, 2011-ben Frankfurtban két arany- (Tamás László, Péter Sándor), egy ezüst- és öt bronz-, 2012-ben Miamiban egy arany- (Péter Sándor), három ezüst- és egy bronz-, 2013-ban Abu-dzabiban egy arany- (Péter Sándor), egy ezüst- és egy bronz-, 2014-ben Malagában egy arany- (Pósán Edina), négy ezüst- és három bronz-, 2015-ben Amszterdamban két arany- (Sinka Szabolcs, Vészi Klára), egy ezüst- és tíz bronzérmet szereztek.

2016-ban Fort Lauderdale-ből nyolc éremmel térhettünk haza, Illés Anikó és Ónody Beáta arany-, Szőcs László, Vészi Klára és Szabó Szilvia ezüst-, míg Sinka Szabolcs, Fónay Zsolt és Horváth Tamás bronzéremmel gazdagodott. 2017-ben Olbiában a tizenhét fős magyar csapat kitűnően szerepelt, s nyolc éremmel térhetett haza. A férfiak részéről Géra Nándor (M8, +100), a nőknél pedig Vészi Klára (F3, 63 kg) a legfényesebb medál birtokosa lett, ezüstérmet szerzett ifj. Nagysolymosi Sándor (M2, 81 kg), Péter Sándor (M9, 100 kg), Novák Szilvia (F3, 48 kg) és Nagy Olga (F2, 78 kg). Sinka Szabolcs (M2, 66 kg) és Szőcs László (M4, +100 kg) révén pedig bronzérem is került a tarsolyba.

2018-ban a mieink közül Vészi Klárának (F3, 63 kg) sikerült a legjobban a cancúni világbajnokság, mind a négy mérkőzését megnyerve megvédte világbajnoki címét, ezüstérmet akasztottak Ónody Beáta (F1, 57 kg), Sinka Szabolcs (M2, 66 kg), Fónay Zsolt (M4, 81 kg) és Szőcs László (M5, +100 kg) nyakába. 2019-ben, Marrakesben Göndöcs Attila és Nagy-Hinst András ezüst-, Vészi Klára és Szőcs László bronzérmet szerzett. 2021-ben – a koronavírus-járvány miatti kétéves kényszerszünet után – negyvenkét ország háromszázötvennyolc judósának részvételével Lisszabonban rendezték meg a veterán világbajnokságot, amelyen két versenyző képviselte a magyar színeket., közülük az M4-es kategória 73 kilogrammosai között atlantai olimpikonunk, Kunyik Zsolt indult harcba az érmekért, s végül két győzelemmel és egy vereséggel bronzérmet szerzett.

Tavaly is kitettek magukért a magyarok: a Krakkóban megrendezett viadalon három ezüst- és öt bronzérmet gyűjtöttek, Deák Attila (M3, +100 kg), Korányi Miklós (M6, 60 kg) és Péter Kamilla (F5, 70 kg) a dobogó második fokára állhatott, Zachár Attila (M5, 73 kg), Makhult Mihály (M2, 81 kg), Kerschner Krisztián (M4, 81 kg), Horváth Tamás (M5, 100 kg) és Péntek Zoltán (M2, +100 kg) pedig bronzérmet nyert.

A mieink az IJF Grand Masters-, újabban veterán-világbajnokságok történetében immár összesen száztizenhárom érmet szereztek, a magyar mérleg: huszonhét arany, harmincegy ezüst és ötvenöt bronz...

 


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2023
Gombkötő Roland
Fotó: IJF, Gabriela Sabau)