Hosszú idő után újra nagy nemzetközi verseny előtt áll Haja János kétszeres veterán világbajnoki ezüstérmes judós. Az ötvenhárom esztendős létavértesi sportember a szombati győri Hungarian Masters Openre készül gőzerővel. A Hajdú-bihari Napló cikke.




A koronavírus-járvány az ő sportpályafutására is hatással volt, hiszen hiába készült a 2019-es athéni veterán Európa-bajnokságra és a lengyelországi világbajnokságra, ezek elmaradtak, ahogy a 2020-as nagy események is.

„Igazolt versenyzőként a járvány alatt is folytathattam a tréningeket, de a kismarjai és székelyhídi általános iskolában nem tarthattunk edzéseket a fiataloknak – elevenítette fel a Hajdú-bihari Naplónak Haja János. – Sajnos ezeken a fiatalokon meg is látszott a kihagyás, de most már csak előre nézünk. Nagyon készülök a Hungarian Masters Openre, a hírek szerint szinte egész Európából jelezték judokák a részvételüket, így ez egy remek erőfelmérő lesz – hangsúlyozta Haja János.

A létavértesi sportoló a legutóbbi versenyeken a +100 kilogrammos kategóriában indult, de most 100 kilóban fog versenyezni, mert az a valódi súlycsoportja.

„A nehézsúly nagyon kemény, nem hiába hívják királykategóriának, ott az erő, a súly és a magasság is számít. Egy ilyen versenyen danos övfokozattal rendelkezők indulhatnak, tehát a tudás, a technika adott mindenkinél, én a gyorsaságommal, az állóképességgel és a dobástechnikáimmal tudok érvényesülni. A specialitásom a kaszáló csípődobás és a nagy belső horogdobás, de más láb- és testdobásokat is szoktam kombinálni. Az ellenfelek már ismernek, tartanak is ettől, ráadásul én balkezes vagyok, így balra dolgozom, azokat pedig nem nagyon szeretik. Egy meccsen először a fogásért kell megküzdeni, egy perc szinte mindig elmegy a fogásbontással, és ahogy kezd fáradni az egyik fél, akkor kerülhet előtérbe a technika meg a gyorsaság” – ismertette a második danos mester, s a Napló kérésre röviden kifejtette a véleményét a jelenlegi szabályrendszerről.




„A mostani szabályrendszer annyiban jobb, hogy látványosabb, mozgalmasabb, a szurkolók számára is nézhetőbb meccseket eredményez, mert arra törekszik a versenyző, hogy minél hamarabb akciót érjen el, hiszen csak azzal lehet nyerni. Ami nem tetszik, az az, hogy ha valaki végrehajt egy, a korábbi rendszer szerint jukót vagy kokát érő kis dobást, most már vazarit vagy ippont adnak rá. Gyakorlatilag nem szabad elesni, mert ha a fenekére huppan az egyik fél, már egyből vazari, ezt nem tartom jónak” – mondta el Haja János.


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2021
Forrás: Hajdú-bihari Napló)