Harmincöt ország 1191(!) judósának részvételével kerül sor az idei veterán Európa-bajnokságra, amelynek június 14. és 17. között a skóciai Glasgow lesz a házigazdája. A magyar színeket tizenegy versenyzőnk képviseli.
ÉLŐ EREDMÉNYEK      JUDO TV




Vészi Klára (középen) címvédőként lép tatamira Skóciában


A harminc év felettiek kontinensviadalán ezúttal is az első három versenynapon kerül sor az egyéni versenyszámokra, vasárnap pedig a csapatverseny következik.


A magyar csapat

FÉRFIAK
66 KG: 
Sinka Szabolcs (M2), Nagy Aladár (M8)
73 KG: Csepes Balázs (M2), Bíró András (M4)
81 KG: Csík Attila (M3)
100 KG: Tordai Levente (M5), Péter Sándor (M10)
+100 KG: Szőcs László (M4), Fekete Attila (M8)

NŐK
48 KG:
 Novák Szilvia (F3)
63 KG: Vészi Klára (F3)




A férfiak tavalyi küzdelmeinek legszebb pillanatai


A kilencvenes évekre datálható a judós öregfiúk versenyek hőskora, egyre több helyszínen derült ki, hogy ezt a sportágat nem lehet abbahagyni, judózni „vén fejjel” is jó, nem beszélve arról, hogy ezeken az eseményeken újra összefuthatnak az egykori nagy ellenfelek, a küzdelmek mellett reggeltől estig (sokszor tovább is) megy az anekdotázás, a régi barátságok mellett újak is szövődnek.

Magyarország úttörő szerepet játszott abban, hogy az öregfiúk tornákból komoly világversenyek legyenek: 2003-ban Kecskeméten rendezték meg az első veterán Európa-bajnokságot. Hat évvel később Németországban rendezték meg az első világbajnokságot a harminc felettiek részére, egy évvel később, 2010-ben Budapest volt a vb házigazdája, 2014-ben pedig Balatonfüreden láttuk vendégül a kontinens legjobbjait.




Válogatás a hölgyek 2017-es meccseiről


A mieink az IJF Grand Masters-, újabban veterán világbajnokságok történetében már több tucatnyi medált nyertek el: 2009-ben Sindelfingenben két arany- (Gyáni János és Péter Sándor) és hét bronz-, 2010-ben Budapesten tizenkét arany- (Kunyik Zsolt, Tölgyesi Krisztián, Bíró Tamás, Németh Tibor, Szemler István, Kersics Antal, E. Kovács János, Csihi János, Vass Barnabás, Domonkos Bernadett, Nagy Patrícia, Tamás Ibolya), négy ezüst- és tizenhárom bronz-, 2011-ben Frankfurtban két arany- (Tamás László, Péter Sándor), egy ezüst- és öt bronz-, 2012-ben Miamiban egy arany- (Péter Sándor), három ezüst- és egy bronz-, 2013-ban Abu-dzabiban egy arany- (Péter Sándor), egy ezüst- és egy bronz-, 2014-ben Malagában egy arany- (Pósán Edina), négy ezüst- és három bronz-, 2015-ben Amszterdamban két arany- (Sinka Szabolcs, Vészi Klára), egy ezüst- és tíz bronzérmet szereztek.

2016-ban Fort Lauderdale-ből nyolc éremmel térhettünk haza, Illés Anikó és Ónody Beáta arany-, Szőcs László, Vészi Klára és Szabó Szilvia ezüst-, míg Sinka Szabolcs, Fónay Zsolt és Horváth Tamás bronzéremmel gazdagodott, tavaly Olbiában Géra Nándor és Vészi Klára a legfényesebb medál birtokosa lett, ezüstérmet szerzett: ifj. Nagysolymosi Sándor, Péter Sándor, Novák Szilvia és Nagy Olga, Sinka Szabolcs és Szőcs László révén pedig bronzérem is került a tarsolyba. A magyar világbajnoki mérleg eddig: 25 arany, 21 ezüst és 45 bronz!



A mieink Európa-bajnoki szereplése még sikeresebb, ha csak az elmúlt éveket nézzük: 2014-ben a magyarok Prágában négy arany-, hat ezüst- és hét bronzéremmel gyarapították fényes gyűjteményüket, 2015-ben átütő sikert hozott a Balatonfüreden megrendezett veterán Eb a mieink számára. Az egyéni küzdelmekben tizenkét arany-, tíz ezüst- és huszonnégy bronzéremmel zártak versenyzőink, a férfiak csapatversenyét pedig Magyarország nyerte.

2016-ban is remekeltek örökifjú judósaink, tizennyolc éremmel – hat arany, öt ezüst, hét bronz –, valamint nyolc pontszerző helyezéssel az éremtáblázat negyedik helyén végzett válogatottunk.Az elmúlt évekhez hasonlóan, idén is kiválóan szerepeltek a magyar judósok a veteránok kontinenstornáján. Tavaly pedig huszonegy indulónkból tizenketten éremmel térhettek haza Zágrábból, aranyérmes lett Orosz Sándor, Kersics Antal, Géra Nándor, Péter Sándor, Novák Szilvia és Vészi Klára, ezüstérmes Sárkány László, bronzérmes Deák Attila, Szőcs László, Csihi János, Edelényi László és Csete Margit…




 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2018
Gombkötő Roland
Fotó: EJU, Konstadin Andonov)