Amint azt a Vasi Virtus JSE már a tanév elején jelezte, 2013 szeptemberétől „Általános iskolák a judós mozgáskultúra népszerűsítéséért” nevű program indult a sportegyesület szervezésében Szombathelyen. Az immár több mint hat hónapja tartó egyéni kezdeményezésű programmal kapcsolatban az egyesület elnöke folyamatos egyeztetést folytatott/folytat a szerződéses iskolák igazgatóival, testnevelő tanáraival, hisz egyrészt a tapasztalatokat közösen kiértékelve lehet folytatni, illetve fejleszteni a tantervet, másrészt örömmel elmondható, hogy az igényeknek megfelelően a bekapcsolódó edzők számát is bővíteni kellett.



Ez alapján Stampf Mónika vezetőedző mellett – aki alapvetően az alsó tagozatos osztályokkal foglalkozik – a felső tagozatosokhoz segédedzőként Polz Anita is csatlakozott, hogy a széleskörű igényeket teljes körűen kiszolgálják.



Jelenleg Szombathely három nagy általános iskolájában heti forgásban a testnevelési órák keretében, illetve azokra építve csaknem százötven diák sajátítja el a judós állások, fogásmódok, egyensúlyvesztések, szőnyegen való mozgások, húzások, tolások, hordások, kúszások, mászások,esések alapjait, amelyeket főleg az első időkben küzdőjátékok színesítenek átmenetet képezve a földharc és állásharc elemekhez.



Bár nem könnyű feladat az iskolai elfoglaltságok miatt, de a szervezés során a példaérték végett amikor csak lehet az egyesület versenyzői is besegítenek az edzőknek, és párokban bemutatva szemléltetik azt, hogy adott korosztályban egy kis odafigyeléssel hová lehet elérni a judós mozgáskultúrában.



Érdekes látni, hogy maguk a megfigyelőként, sokszor csak háttérszerepet vállaló testnevelő tanárok szemlélete is mennyire ki tud nyílni a judo iránt, és bizony igazolható, hogy akarva-akaratlanul is bővítik a judós elemekkel az általános gimnasztikai, készségfejlesztési palettájukat.



Külön öröm, hogy még az iskolákban fellelhető adottságok – például szőnyegek – mellett is elvégezhető a feladatok többsége, bár meg kell vallani, hogy nem kis órán belüli szervezőkészséget igényel a sajnos sokszor rossz állapotban lévő, kis felületet adó szőnyegeken a testi épségére is figyelni – húsz-harminc kis diákkal.



Összegezve megállapítást nyert, hogy a Vasi Virtus Judo SE edzői és a partner általános iskolák igazgatói, nevelő tanárai között létrejött „munkakapcsolatban” – amelyet ezúton is köszönünk! - a gyerekektől érkező visszajelzések alapján is a legjobban maguk a gyerekek jártak, még annak ellenére is, hogy a „jó idővel a labda utáni vágy felerősödött”.



Az elkezdett munka tehát folytatódik, és reméljük a következő összefoglalóban már további eredményekről lehet beszámolni – számolt be a Vasi Virtus Judo SE vezetőedzője, Stampf Mónika és elnöke, Karáth Szabolcs a Judoinfo olvasóinak.

 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2014
Forrás: Vasi Virtus JSE)