Már mindannyian tudjuk, hogy január elsejétől új szabályok léptek életbe nemcsak a nemzetközi, hanem a hazai judoversenyeken is. Ezzel kapcsolatban Stampf Mónika, a Vasi Virtus Judo SE vezetőedzője, és Molnár László vett részt a januári tatai edzői-bírói továbbképzésen, majd az új IJF-szabályokról elméleti oktatást tartott a versenyzőknek, a Vasi Virtusnál Szombathelyen.




Az egyesület vezetősége egyöntetűen vallja, hogy a judós versenyzők – korosztálytól függetlenül – felkészítésének, edzésmunkájának a fizikai, technikai, taktikai és mentális felkészítés mellett az elméleti „edzést” is tartalmaznia kell, ezért február 14-én az edzői továbbképzésen elhangzottakat továbbadták a versenyzők részére.



Tudjuk mindannyian, hogy ha a versenyző a tatamin nincs tisztába a szabályokkal, akkor akár már a felkészülési időszakban – judogi megfelelősége, versenysúly kérdése és más kérdések – hátrányba kerülhet.



Ha csak a versenyen szembesül az új szabályok kötelezettségével, pszichésen is nagyon kínos helyzetbe kerülhet, még az is megeshet vele, hogy bár száz kilométereket utazott egy versenyért, végül el sem indulhat.



Az sem szakmai titok, hogy a régi szabályokra épülő beidegződéseket is csak lépésről-lépésre lehet leépíteni, harmonizálni az új szabályokhoz, így például a sidó (shido) bírói alkalmazásának körével, a szabályos kumikata felvétellel, az akciók értékelésével, a randori alatt, közben, után történő viselkedési szabályokat közös munkával – edző-versenyző – lehet tudatosítani.



Az edzői továbbképzés résztvevői egyrészt kivetítéssel felhasználták a bírói bizottság által „közkincsé tett” edzői-bírói továbbképzés anyagot, és a leírtakat élőben is illusztrálták lépésről-lépésre a judokáknak. Összegzésképpen levetítették a Nemzetközi Judo Szövetség által elkészített videoanyagot az új szabályokra vonatkozóan, majd a versenyzők a felvetődő kérdéseiket átbeszélték az edzőkkel.




 

LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2014
Forrás: Vasi Virtus JSE)