Elérkeztünk sorozatunk utolsó részéhez az alapok lefektetésében. Ez nem egy könnyű téma, de lényeges.



Mottó: „Ha csak egy ember is felszíne hozza a belső gazdagságát, azzal az egész emberiség gazdagodik. Ha egyetlen ember is lép egyet az életcélja felé, az egész emberiség előrelépett.”

Az előző részekben feltártuk, hogy mi a válság fő oka. Egy kérdést még érdemes körül járni: miért a legjobbak kapják a legnagyobb támadásokat? Miért éppen ők? Én három fő okot látok.


1. Az emberiség új csúcsainak elérése

Vegyük például az úszókat vagy a futókat! Ha egy új világcsúcs születik, akkor az a megvalósítás az egész emberiségé. Gondold ezt meg! Valaki azt elérte, az a csúcs a neve mellett áll, viszont az egész emberiség régi korlátját ledöntötte, képességét azon a területen kiterjesztette. Egy új világcsúcs az egész emberiség fejlődését jelenti, az egész emberiség győzelme a saját korlátja fölött.


2. Boldogságot ajándékba

A világklasszis sportolók nagyon sok boldogságot adnak az embereknek. Egy egész nemzet vagy akár egy tágabb közösség drukkol nekik és örül a sikereiknek. Egy nagy sportesemény sokat ad a nézőknek.

Egy emlékezetes eset: 2016-ban, negyvennégy év szünet után került ki a magyar labdarugó-válogatott az Eb-re. Már az első meccs után, amikor 2:0-ra legyőztük az osztrákokat, az emberek elmentek a Nagykörútra ünnepelni. A második találkozó után nőtt a lelkesedés, amikor pedig 3:3-at értünk el a későbbi Európa-bajnokkal, a portugálokkal, és csoportelsők lettünk, tetőzött a hangulat. Sok tízezer ember volt az utcákon, mindenki boldog volt, és a boldogság egységet szült. Részt vettem én is ebben a ritka boldogságfürdőben. Akadt, aki sörrel kínált, másvalaki piros-fehér-zöld csíkot rajzolt az arcomra. Teljesen ismeretlenek voltak, akkor láttam őket először. Máskor történik ilyen? Boldogság, egység és szeretet uralkodott. Gondold el, hogy több százezer vagy pár millió ember boldog volt akkor az egész országban. És mindezt egy maroknyi focista adta.

Ez a boldogság nagyon jelentős, mert ha az ember boldog, akkor tudnak felszínre jönni képességei, akkor tudja legjobban elérni céljait. Ezért minden olyan folyamat, amely az embereknek boldogságot ad és a fejlődésüket segíti elő, akadályozva van a visszahúzó erők által. Szerintem ez a szereplés a sors ajándéka volt számunkra. Pótselejtezővel, épp hogy kijutott válogatottunk, az Eb második leggyengébb csapatának tartották a torna előtt. Aztán, az Eb egyik kedvence, meglepetéscsapata lett, nagyszerűen játszott. És sok nagyszerű élménnyel gazdagodtunk valamennyien.


3. Fénylő példaképek

Ezek a nagyszerű sportolók sok-sok fiatal példaképeivé válnak, akik hatásukra elkezdenek sportolni. Ezreket vagy milliókat ösztönöznek keményebb munkára, önfegyelemre. Mi a legnagyobb érték az univerzumban? Az emberekben lakozó gazdagság. A szeretet, a béke, a boldogság, az akaraterő, a bátorság és így tovább.

Ennek nagy-nagy része szunnyadó formában van jelen, csak kis része aktív. Azonban, ha ezeket az értékeket felszínre hozzuk, egy jobb világban élhetünk. És ebben a topsportolóknak nagy szerepük van.

Mindhárom említett tényező az emberiség fejlődését, jobbá válását szolgálja. Ha csak egy ember is felszíne hozza a belső gazdagságát, azzal az egész emberiség gazdagodik. Ha egyetlen ember is lép egyet az életcélja felé, az egész emberiség előrelépett.


Egy fontos titok

Javaslom, legyen az a célod, hogy a megvalósításoddal ösztönzést és boldogságot adj az embereknek. Tehát, ne önös célod legyen, amit saját magadnak akarsz elérni, hanem az váljon egy nagyobb közösségnek a hasznára. A célod lehet ugyanaz, csak a szándék, amiért el akarod azt érni, az legyen más, magasabb rendű.

Ily módon az edzéseidbe és a versenyzésedbe, sőt az egész életedbe be tudsz vonni magasabb rendű segítő erőket, amelyeket egyébként nem lennél képes bármennyi edzéssel sem megkapni. Ismétlem, akármilyen kemény edzéssel, nem tudsz olyan segítő erőket bevonni életedbe, mint egy jóindulatú hozzáállással és egy együttérző szívvel. Ezáltal el tudsz érni olyan célokat, amelyek számodra elérhetetlenek lennének. Ez egy nagy titok.


A fény és az árnyék törvénye

Megemlítek egy törvényszerűséget, ami még világosabbá teszi a helyzetet. A fizikai síkon ezt látjuk: ha a fény nő, az árnyék is megnő. Ha erősen süt a nap, akkor az árnyék is erős, borult időben alig van árnyék. Ugyanígy van ez a belső síkon is. Ha a jó akar növekedni és kibontakozni, akkor a visszahúzó erők hatása is megnő, akadályokat támasztanak, mindenféle módon ellenállnak. Ezt nevezhetjük a fény és az árnyék törvényének. Emiatt a legtöbb ember, aki radikálisan változtatni szeretne az életén, az állapotán, az esetek nagy részében belebukik. Sajnos ez így van, kevesen törik át a falat, ami velük szemben feláll. És még csak nem is tudatosak afelől, hogy mi történik velük. Ezért a világ haladása, az emberiség fejlődése egy nagyon lassú folyamat.

Amint láttuk, a topsportolók lényükkel és tevékenységükkel sok millió embert ösztönöznek, és segítenek előrébb lépni. Életükkel milliókat érintenek meg, ezáltal nagyban elősegítik az emberiség haladását. Az univerzum legnagyobb gazdagságának feltárásában jelentős szerepük van. Ez az oka annak, hogy a pusztító erők kiemelt célpontjaivá válnak. A negatív erők minden pozitív kezdeményezést, folyamatot akadályoznak. És minél nemesebb a cél, annál inkább.

Ha valamilyen nagy célt, magasztos megvalósítást akarsz elérni, már ki is léptél a csatatérre. Jobban mondva, egyszerűen ott találod magad.

És még csak nem is tudsz róla! Nem vagy rá felkészülve, jönnek az ütések és a rúgások. Mindenféle nem várt csapást kapsz. Ez a földi élet, a Föld Aréna. Legalábbis jelenleg, és még egy jó ideig. Ezért a topsportolókról elmondhatjuk, hogy hős-harcosok ők, akik az emberiség dicsőséges fejlődés-zászlaját viszik előre, az akadályokat porba taposva.

Ha áttanulmányozzuk az esteket, még egy érdekes tényt vehetünk észre: sok esetben egy fényes siker után jön a nagy válság.


A birodalom visszavág

A két úszó, Phelps és Dressel vagy a tornász Biles is egy hatalmas siker után került mély válságba. Fényes siker után jött a nagy csapás. Vajon miért? Az igaz, hogy egy sikeres olimpia után az ember lazít, nincs olyan tudatossága, elszántsága és dinamikája az életében, mint amilyen a felkészülés során volt, viszont nem ez az esés fő oka.

Itt is meg kell említsük a fény és az árnyék törvényét. Ha már megvolt a nagy győzelem, nem sikerült azt megakadályozni, akkor utána bekeményíthet a másik oldal. Mondhatod, hogy miért nem előtte avatkoznak be? Miért hagyják megtörténni a sikert? Ez egy jogos kérdés. Sajnos, a verseny előtt is ténykednek. A lámpaláz az mi? Az nem egy visszahúzó erő?


A lámpalázról

A lámpaláz két negatív erő, a kétség és a félelem erőteljes hatása. És a legrosszabbkor jön! Amikor valamilyen nagy megvalósítást szeretnél elérni. És sok esetben lerombolja azt. Ez bizony, a visszahúzó erők ténykedése, ami napokkal vagy akár egy-két héttel a verseny előtt már kifejti hatását. És sajnos, ez a helyzet a legnagyobbaknál is fennáll.

Megemlítem két világsztárunk esetét. Cseh László a riói olimpiára világranglista-vezetőként és világbajnokként érkezett, és a szakma úgy tartja, hogy minden esélye megvolt az aranyéremre. Mégis a kétszáz méteres pillangó döntőjében csak hetedik lett. Részlet a verseny után készült interjúból: „Cseh tavalyi világbajnoki címéhez 1:52:91 kellett, Michael Phelps ennél gyengébb idővel nyert Brazíliában… Utólag is állítja, fizikailag készen állt, hogy akár álmából felkeltve is 1:53-on belül teljesítse a távot. Mégis – szavait idézve – borzalmas döntőt produkált. Mégis mi okozhatta ezt az ellentmondást egy olyan sportolónál, aki tizennégy éve minden világversenyéről éremmel tért haza?
– Nem aznapi dolog volt, mert körülbelül egy hónappal előtte éreztem már azt az alapfeszültséget, amit tudat alatt az a tény okozott, hogy olimpiára megyek, az előzetes úszások alapján komoly eséllyel… És mire jött a verseny, addigra a tudatalatti izgalom felszínre került.”

Hasonlóak Hosszú Katinka londoni olimpiával kapcsolatos tapasztalatai. A magyar Iron Lady című könyvéből idézek: „Egyre stresszesebb lettem, hiszen alig egy hónap volt már csak hátra az olimpiáig… A stopperóra nem hazudik, tényleg szenzációs időket úsztam. Elvileg tehát minden rendben volt, de éreztem, hogy valami nem stimmel. Féltem. Féltem az olimpiától, féltem az elvárásoktól és féltem a kudarctól.” A fő száma előtti állapotáról: „Én is elővettem minden praktikát, amit még a pszichológia szakon tanultam Kaliforniában, mély levegőket vettem, megpróbáltam elterelni a figyelmemet az előttem álló feladatokról… Ez sem működött. Nagyon féltem. Igazából attól ijedtem meg, hogy elkezdett tudatosulni bennem, lehet, hogy mégsem ez lesz az én napom. Lehet, hogy tényleg nem nyerek. Az meg sem fordult a fejemben, hogy esetleg a dobogóról is lecsúszom, hiszen egész évben csak a győzelemmel foglalkoztam.”

Szóval, két olimpiai arany komoly esélye úszott el, úgy néz ki, hogy a lámpaláz miatt. Katinka megtalálta a kihívásra a megoldást, így Rióban három arany- és egy ezüstérmével bekerült az olimpia tíz legsikeresebb sportolója közé.


Sportvezetők, edzők figyelem!

A kérdés az, hogy létezik-e garancia. Sajnos nincs semmilyen garancia arra, hogy egy kiemelkedően tehetséges sportolót, akinek a sorsában benne van a nagy siker, nem kapják el ezek a lehúzó folyamatok. Nincs garancia arra, hogy nem fognak mély válságba kerülni, hiszen az előző részekben említett példákon keresztül láthattuk, hogy a legeslegjobbak kerültek a leginkább bele, és szenvedtek ettől a legjobban.

Garancia nincs, viszont a megelőzésre van lehetőség: ha van egy nagyon ígéretes sportolónk, akkor őt a szokásos edzésprogramon kívül érdemes keresztülvinni egy válságot kiküszöbölő programon is, aminek a lényege a belső megerősödés és egy magasabb szemlélet elsajátítása.


Ajánlott gyakorlat

Ha azt akarod, hogy jobb rálátásod legyen erre a témára, akkor javaslom, hogy olvasd el a sorozat összes ezzel kapcsolatos cikkét, kétszer is, köztük egy-két nap szünetet tartva. Akkor sokkal jobban át fogod látni, és meg fogod érteni a folyamatokat. Ezután elgondolkodhatsz azon, hogy te milyen megoldást látsz a problémára.


Tudatosító kérdések

Mi a megoldás? Milyen lehetőségek vannak a megelőzésre? És a válságból való kilábalásra, és megerősödésre?

E világban folyik építés és rombolás is, kapunk jót és rosszat. Vajon tudunk tenni valamit e téren? Bele tudunk nyúlni a folyamatokba? A jó hír az, hogy igen, csak meg kell tanulnunk hogyan, és erőssé kell válnunk, hogy meg is tudjuk tenni. Ehhez kívánok sok sikert!

Kovács A. László, szellemi jóga tréner


A Judoinfo szakmai blogjában Kovács A. László osztja meg munkáit az olvasókkal, aki sportolók mentális képzésével foglalkozik. Kovács A. László tizenkét éven át judózott versenyszerűen, s több mint huszonöt éve foglalkozik szellemi jógával, húsz esztendeje oktatja is azt. „Természetesen kipróbáltam magamon ezeket a módszereket és nagyon nagy képességnövekedésem lett futásban. Három hónap alatt elértem tíz kilométertől a maratonig, újabb öt hónapra rá le tudtam futni a száz kilométert, amit elég kevesen tudnak teljesíteni. Később két alkalommal indultam New Yorkban a hatnapos futáson Magyarországot képviselve. Ilyen hosszú versenyen elsősorban fejben kell egyben lenni, anélkül oda sem áll a rajthoz az ember…”


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2024)