A SUZUKI JUDO VILÁGBAJNOKSÁG mérkőzésein egy-egy bírói ítélet óriási nemtetszést váltott ki a szurkolók körében. Felkértük kiváló nemzetközi bírónkat, a vébén is közreműködő Gosztonyi Balázst, hogy elemezzen ki néhány kritikus helyzetet, s derülj ki, melyik félnek volt igaza.



„Csoknyai László sajnos hibát követett el, ugyanis ahelyett, hogy védekezve lent maradt volna a földön, felállt. A szabály kimondja, hogy mindaddig állásharcnak kell tekinteni a küzdelmet, amíg a támadó fél állásban van. Mindegy tehát, hogy a védekező egy vagy két térden, esetleg négykézláb tartózkodik a tatamin, amíg ellenfele meg akarja dobni, a mérkőzésvezetőnek biztosítani kell számára a lehetőséget.




Wieczerzak akciója 6:47-nél kezdődik


Jelen esetben a német versenyző egy válldobás kísérletéből remekül lemászott Csoki, s az idő rövidsége miatt – hat másodperc a végéig – azonnal felállt, hogy újra próbálkozhasson. Valószínű nem vethetett pillantást az órára, ahol látszik, csupán három másodperc volt hátra a mérkőzés végéig. Ha Wieczerzak ebből a helyzetből tudott volna dobni, akkor is érvényes lett volna az akció, ám a mi fiunk, megtette neki azt a szívességet, hogy teljesen felállt, fogás nélkül.

A végeredményt ismerjük, a tanulság ez esetben a következő: csak akkor álljon meg a versenyző (ne folytassa tovább a küzdelmet), ha a bíró matét (álljt) mond. Hasonló a helyzet, mint a labdarúgásban, amíg nem hangzik el a sípszó, a játék folytatódik.”

 

via GIPHY


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2017)