A SUZUKI JUDO VILÁGBAJNOKSÁG mérkőzésein egy-egy bírói ítélet óriási nemtetszést váltott ki a szurkolók körében. Felkértük kiváló nemzetközi bírónkat, a vébén is közreműködő Gosztonyi Balázst, hogy elemezzen ki néhány kritikus helyzetet, s derüljön ki, melyik félnek volt igaza.




"Bor Barna Rafael Silva elleni mérkőzésén dobás közben lábra fogott, vajon jogosan kapta az intést? Ez az eset is egy iskolapélda az aktuális szabályok demonstrálásához, ugyanis lábfogással, lábrögzítéssel nem szabad dobást végrehajtani a judóban – vélekedik Gosztonyi Balázs.

– A Nemzetközi Judo Szövetség szakemberei csaknem egy évtizede kezdték a szabályokat olyan irányban módosítani, hogy lábra se támadni, se védekezni ne lehessen. Elsősorban azért döntöttek így, mert a judóba egyre inkább teret nyertek egyéb keleti küzdősportokból, népi birkózásokból átvett technikák, amelyek elsősorban lábra támadásokon alapultak. Szerették volna megtartani a judo értékeit, egyedülállóságát. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján ez a törekvés jó úton jár. Sajnos egyes judo technikák rovására történt ez a változtatás, de szerencsére Kano Dzsigoro, a judo atyja számos más technikát is bevezetett a sportba, így bőségesen akad még így is választék.




A szabálytalan dobás 9:29-től


Korábban egy lábra fogásos technika végrehajtását azonnali leléptetés követte, de mostanra már annyira elenyésző lett előfordulásuk, hogy csökkentették a büntetés mértékét egy sidóra. Nemcsak a támadás, hanem védekezési szándék is büntetendő, hiszen viszonylag egyszerűen lehet egy dobást kivédeni, ha valaki megfogja az ellenfél lábát, lábait, nadrágját. Azaz, ha valaki véletlenül, vagy reflexből lenyúl lábra, nem ér véget azonnal a mérkőzés számára.

 

via GIPHY


Bor Barna esetében is csupán sidó büntetést osztott ki a mérkőzésvezető, azonban a golden score-ban ez a mérkőzés végét jelentheti, ahogy történt sajnos itt is. Döntetlen állásnál Barnát megintették, így vereséget szenvedett."


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2017
)