Ki nevelje egészséges életmódra gyermekeit, ha nem egy orvos házaspár? A első danos orvos, a szolnoki dr. Buczkó István és felesége, a pszichológus Péter Judit a saját bőrükön tapasztalták, mit jelent, milyen előnyei vannak, ha valakivel ifjú korában megszerettetik a sportot. Példájukat igyekeznek utódaiknak is átadni.


“A mozgás örömének megismerése, az ifjúkori rendszeres testedzés nem azt jelenti, hogy feltétlenül élsportoló, mit ad isten, nagy bajnok lesz egy gyermekből. A cél nem is szabad, hogy ez legyen. A sport segítségével jó gondolkodású, értelmes, tisztességes és egészséges felnőttet akarunk nevelni gyermekeinkből” – foglalta össze röviden családi filozófiájukat dr. Buczkó István, amikor összefutottunk a minap.

Sport és tanulás? Sport és egészség? Sport és tisztesség? A téma sokkal érdekesebb annál, hogy ezt néhány szóban meglehetne beszélni az utcán, így hamarosan már egy pohár jófajta nedű mellett, az egész Buczkó családot bevonva folytattuk a diskurzust. Mi több, nemcsak a família három gyermeke volt jelen a baráti beszélgetésen, hanem a két nagyobb csemete edzője, a szinte családtagként szeretett Török Ferenc és Németh Csaba is kifejtette véleményét.

Persze, könnyű azoknak a gyerekeknek a sporttal örök barátságot kötni, akiket rokonságuk már néhány esztendős korában megfertőzött a mozgás örömével. A Buczkó gyerekek nagymamája, Geszthelyi Judit a legendás Szolnoki Dózsa országos bajnokságon érmet szerzett úszója volt, a nagybácsi, dr. Péter István egykoron a 67.5 kilogrammos súlyemelők között nyert ob-bronzérmet, az apuka, István, a fiatalkori futballt – a magyar válogatott jelenlegi edzője, Csábi József csapattársa volt – követően, egyetemistaként beleszerelmesedett a judóba, ma már első danos mester, az orvos-világbajnokság harmadik helyezettje.

“A saját életünkből merítve a tapasztalatokat, tudtuk, mennyi mindent ad a sport, így tudatosan terelgettük, terelgetjük a gyerekeket a pályára, az edzőterembe – kezdte kifejteni véleményét az édesapa, István. – A sport sokkal több annál, mint egyszerűen testedzés. Felkészít az életre. Rendszerességre, tisztességre nevel. Megtanít feldolgozni a sikert, a kudarcot, és folyamatos tanulásra, fejlődésre ösztönöz. Ha emellett még jönnek az eredmények is, az már csak hab a tortán.”

Márpedig a Buczkó gyerekek ezen a téren sem panaszkodhatnak: a tizennégy éves kora ellenére a junior-világranglistára felkerült, csapatban magyar bajnok, egyéniben és párosban ob-érmes teniszező Emmában, a tizenegy évesen kétszeres magyar bajnok judós Andrisban a jelek szerint „mocorog” valami. Sőt, a most még csak négy esztendős Zalán örökmozgó ficánkolását látva abban is biztosak lehetünk, hamarosan ő is rálép a testvérei által kitaposott útra.

“Hogy miért éppen a teniszt és a judót választottuk a gyerekeknek? Osztálytársam volt, barátom a teniszedző Kovács Zsolt, akinek hasonló korú lánya van, mint Emma, így nem is volt kérdés, hogy merre vesszük az irányt. Véleményem szerint a judó az egyik alapsportág, fizikailag és szellemileg is tökéletesen felkészít az életre, ráadásul Andris előtt ott volt az én példám, azaz az ő sorsa is hamar eldőlt.”

Manapság egyre többször kerül szóba, ahhoz, hogy valaki sikeres legyen a sportpályán, pszichológus segítségét is igénybe kell venni. A Buczkó családban ez is megvan, az édesanya a saját pszichológusi vállalkozásán kívül igazságügyi szakértőként is tevékenykedik.

“Azért nem ennyire egyszerű a helyzet, hiszen én elsősorban anya vagyok itthon, s ezt nem szabad összekeverni a pszichológusi munkámmal – vélekedett a témáról Judit. – Szerencsére olyan kapcsolat alakult ki köztünk, ami több, mint egy szokványos szülő-gyerek kapcsolat. Egyébként úgy vélem, ahhoz, hogy valaki sikeres legyen a sportpályán, de többet mondok, az életben, megfelelő családi háttérre, mentális felkészültségre van szükség. Gyerekeink életének eddigi alakulása azt bizonyítja, jó úton járunk.”

Buczkó Emma tizennégy éves, korosztályos válogatott kerettag teniszező. Tehetségére felfigyeltek a határon túl is. Kovács Zsolt, Rigó Sándor, Németh Csaba edzők közös munkájának eredménye – a háttérből manapság már Gubacsi Zsófi is ellátja szaktanáccsal –, hogy felvették az Aschaffenburg Bundesliga-csapatának tehetséggondozó programjába. Februárban fél évre kiköltözik Németországba, kint tartózkodásának teljes költségét a vendéglátók állják. Ha még nem említettük volna, Emma kitűnő tanuló, tökéletesen beszél németül.

“Bár sok osztálytársam, barátom el sem tudja képzelni, hogy ilyen feszített rendszerben éljen, iskola, tanulás, edzés, versenyek, én jól érzem magam a bőrömben – felelte vidáman Emma. – Nem hiszem, hogy bármiben is hiányt szenvednék. Sőt, a sport révén számos olyan pluszélményhez jutok, melyről mások még csak álmodni sem mernek.”

 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2012
Forrás: Új Néplap,
Gelei József írása)