Nagy részvételi kedv, a koronavírus-járvány előtti létszámokat idéző jelentkezés jellemezte a spilimbergói Palazzetto dello Sportban megrendezett Mosaic Trophy Memorial Tiberi nevű viadalt, amelyen a Leányvár SE judósai is tatamira léptek. Az Olasz Judo Szövetség és a Leányvár SE beszámolója.




A versenyre 1964 óta a környező országokból, például Szlovéniából és Horvátországból, de a távolabbi Magyarországról is érkeznek csapatok. Utóbbiból jött el a Leányvár SE, élén a hetedik danos mesterrel, Pfluger Antallal, hatvankét éves judo tapasztalattal a háta mögött – írja az Olasz Judo Szövetség.

– Huszonöt éve vesz részt a Mosaic Trophy Memorial Tiberin. Honnan hallott erről a versenyről?
– Már 1995 óta kapcsolatban állunk a Spilimbergóval és a Fenati Clubbal, de ez a huszonötödik alkalom amikor részt veszünk a tornán, mert a járvány minket is otthon tartott. Egy ausztriai versenyen hallottunk a spilimbergói viadalról, megvoltak a referenciáink, hogy kihez forduljunk a részvételhez, így megpróbáltuk, és elsőre nagyon jól éreztük magunkat.

– Mi készteti arra, hogy annyi év után ismét részt vegyen ezen a versenyen? Mit talál itt, amit máshol nem?
– A házigazdák vendégszeretete, amit nagyon szeretünk, olyan, mint egy baráti simogatás. A Fenati Club nagy segítségünkre van, mert a verseny előtti napon szálláshelyet kapunk, ezt viszonozzuk azzal, hogy három bírót hozunk magunkkal, akik közül az egyik nemzetközi bíró. Mindenesetre ez a legjobb nemzetközi kapcsolatunk, és nem azért, mert nem vettünk részt más országokban és más fontos trófeákon, de a szervezés, az éghajlat és az közeg itt egyedülálló!

A mester egyik tanítványához, a negyvenhárom évesen a verseny legidősebb sportolójaként díjazott tolmácsunkhoz fordulunk, aki ezen a tornán gyermekkora óta részt vesz.

– Mónika, gyerekként jöttél ide, most pedig visszatértél a judóhoz, és mesterként jelentkeztél a versenyre. Milyen szenzációk várnak rád, hogy újra itt legyél?
– Számomra nagyon izgalmas itt lenni, mert most is, ahogy gyerekként is, egy remek edzővel érkeztünk, és továbbra is igyekszünk minden pontot megszerezni, hogy megnyerjük a kupát. Versenyezni nagyszerű dolog számomra, negyvenhárom éves vagyok, és húszéves lányokhoz hasonlítom magam. Már két mestervizsgát teljesítettem, amióta újra elkezdtem a judót, mindkét versenyemen első lettem, de itt még nagyobb az izgalom. Nagyon örülök, hogy még mindig elkísér a mesterem, aki amellett, hogy nagyon szerény ember, olyan számomra, mint egy apa. Édesapám 2003-ban elhunyt, ő pedig számomra olyan, mint egy második apa.




– Pfluger mester, mi a titka annak, hogy ezzel a szenvedéllyel folytassuk a judót hatvankét év után a tatamin?
– Sohasem ez volt a munkám, sohasem kaptam fizetést. Szerintem a titok abban rejlik, hogy odaadjuk magunkat másoknak, anélkül, hogy bármit is kérnénk cserébe, úgyis minden visszajön.

A leányvári judósok szép eredményeket értek el az olaszországi nemzetközi versenyeken, a 42. Memorial prof. Adriana Tiberi és az 58. Trofeo Cittá del Mosaico dal 1964 nevű tornákon, a felnőtt, az ifjúsági és a serdülő korcsoportokban. Hat ország ötvenkét egyesülete vett rész a versenyen, a leányvári csapattal együtt utaztak a Herman DSE edzői és sportolói is, a leányvári bírók közül Tandi Alexa, Oláh Szilárd és Vezér Teofil bíráskodott. Az összesített versenyben a Leányvár SE az ötödik helyet szerezte meg.

A Leányvári SE csapata huszonötödik alkalommal vett rész a nemzetközi versenyen, a jubileum alkalmából a jó sportkapcsolatot jelképező kupákkal lepte meg az olasz rendezőket.


Aranyérmes:
Veres Kinga (felnőtt, 48 kg)
Bronzérmes: Ferencz Tamara (serdülő, 52 kg, Herman DSE), Tandi Rebeka (serdülő, 57 kg)
Ötödik helyezett: Legény Mónika (felnőtt, +78 kg), Szlovák Mihály (ifjúsági, +81 kg), Veres Nikolett (serdülő, +70 kg)
Hetedik helyezett: Hertlik Máté (felnőtt, 66 kg), Szlovák Csaba (felnőtt, +90 kg), Hertlik Nóra (ifjúsági, +63 kg)
Szervezők és felkészítők: Pfluger Antalné, Oláh Szilárd, Vezér Teofil, Pfluger Antal


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2022
Forrás: Olasz Judo Szövetség
Leányvár SE)