Izrael, Franciaország és Azerbajdzsán jelentkezett be az idei judo Európa-bajnokság megrendezésére, miután az európai szövetség (EJU) hétfőn visszavette az eredetileg kijelölt Glasgow-tól a rendezés jogát.




Izrael és Franciaország szinte azonnal jelezte, hogy otthont adna az áprilisra kiírt olimpiai kvalifikációs kontinensviadalnak, utóbbi a tavalyi helyszínen, Montpellier városában tartaná meg az Eb-t.

Az olimpiai sportágakkal foglalkozó insidethegames.biz úgy tudja, jövő hét elején várható döntés az új házigazdáról, az EJU elnöke, Szergej Szolovejcsik pedig azt szeretné, ha júniusban a bakui Európa Játékok keretében kerülne sor az Eb-re. (Ez a mieink számára nem lenne éppen kedvező, hiszen a bakui torna előtt négy nappal kerül sor a budapesti Grand Prix-re, amely az Eb-vel ellentétben már dupla pontozású olimpiai kvalifikációs viadal lesz - a szerk.)

Ahogyan arról a Judoinfo beszámolt: az EJU végrehajtó bizottsága egyhangú szavazással azért vette el a rendezés jogát Glasgow-tól, mert a brit szövetség (BJU) többszöri figyelmeztetés ellenére olyan szponzori megállapodást kötött, amely ellentétes az EJU érdekeivel. Ezen kívül a britek az esemény jogdíját is elmulasztották befizetni az előírt határidőre, ami ugyancsak szerződésszegésnek minősül.




Az első Európai Játékok helyszíne, Baku lehet a befutó?


A BJU utóbb jelezte: a kérdéses szponzori szerződést – amelyet az Ultimate Fighting Championship nevű harcművészeti szervezettel kötött – az EJU felszólítására felbontotta, ezenkívül minden egyéb követelménynek megfelel, ezért a vezetői abban bíztak, hogy az EJU döntése még megváltoztatható.


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2015
Forrás: Magyar Távirati Iroda)