Január elsejétől új hazájának színeiben szerepel az U23-as Európa-bajnok Amelie Rosseneu. A brlgák 48 kilogrammos súlycsoportban szereplő huszonöt esztendős judósa két éve az 52 kilósok között szereplő izraeli Roni Schwartz-cal él együtt, s most úgy döntött, felveszi az izraeli állampolgárságot és új hazájáért küzd majd a tatamin.


Roni Schwartz (balról) és Amelie Rosseneu egy csapatban folytatja


A „költözésre” a két ország sportági szövetsége is áldását adta. Az ügy kétségkívül legnagyobb vesztesei a belgák, akik néhány napon belül két csillagukat veszíthetik el ebben a súlycsoportban: az olimpiai bronzérmes Charline Van Snick két éves eltiltásra számíthat doppingszer használatáért, míg az U23-as Európa-bajnok, az idén a budapesti Eb-n ötödik helyezett Rosseneu is ott hagyja a belga válogatottat (mindketten Csernoviczki Éva riválisai).

A rendszerváltás környékén igen sokan váltottak útlevelet a judósok közül is, különösen az egykori szovjet tagországok versenyzői mentek olyan országba, ahol jobb feltételeket, több lehetőséget kaptak. Most újra egyre több ilyen esetről hallani, több moldovai judós költözött például a közel-keleti olajmezőkre, de hallottunk már arról is, hogy olimpiai bronzérmesünket, Csernoviczki Évát is csábítgatták.

Más esetben nem a pénz játszotta a főszerepet: az azóta már az MMA-ban is bemutatkozó Alice Schlesinger például a szerinte egyenlőtlen rivalizálás miatt akart távozni az izraeli válogatottból.
 

 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2013
Gombkötő Roland
Forrás: Alljudo.net)