Elvégezték Charline Van Snick augusztusi doppingmintájának második tesztjét is: a B-próba is pozitív eredményt hozott.
 


Amint arról a Judoinfo is beszámolt, az olimpiai és világbajnoki bronzérmes belga judós – aki Csernoviczki Éva egyik legnagyobb ellenfele volt a 48 kilogrammos súlycsoportban – az augusztusi riói világbajnokságon elvégzett doppingellenőrzés során pozitív mintát szolgáltatott, az A-próba a tiltott listán szereplő kábítószer, a kokain nyomait mutatta ki.

A montreali antidopping laboratóriumban elvégezték a B-próba elemzését is, amely megerősítette az eredményt. Mindez azt jelenti, hogy Charline Van Snick komoly büntetésekre számíthat, várhatóan megfosztják a Rióban megszerzett bronzérmétől, s két évig terjedő eltiltást is kaphat.

„Nem hozott meglepetést a B-próba, amely megerősítette az A-próba eredményét. Sajnos a sajtó hamarabb tudta meg az eredményt, mint én” – írta Facebook-profilján a belga sportoló, aki hozzátette: a hajminta elemzése az ő igazát támasztja alá, s immár a Nemzetközi Judo Szövetség (IJF) felelőssége, hogy ennek tudatában milyen döntést hoz.

A következmények elől nem lehet elmenekülni, bár Van Snick és védője, Jean-Luc Flagothier már korábban jelezte: védekezni fog.

„Teljesen megdöbbentett a hír, sosem nyúltam sem tiltott teljesítményfokozó szerekhez, sem drogokhoz” – közölte októberben Van Snick, aki tavaly bronzérmet nyert a londoni olimpián, idén Budapesten és tavaly Cseljabinszkban pedig Eb-ezüsttel zárt.

A belga sportoló hazájában toxikológiai vizsgálatra jelentkezett, amely negatív eredményt hozott. Jan Tytgat, a leuveni egyetem professzora hajmintát elemzett, amelynek eredményét a sportoló által szervezett sajtótájékoztatón hozta nyilvánosságra. Tytgat professzor szerint a vizsgált judós nem kábítószer-fogyasztó:

„Charline Van Snicktől származó, huszonnyolc centiméteres hajmintát vizsgáltunk október tizedikén az egyetem laboratóriumában. A gyökérhez közelebb eső két centiméteres szakasz az augusztus tizedike és október tizedike közötti időszakról ad pontos információt, a vizsgálat alapján milligrammonként 2.3 pikogramm kokain jelenlétét mutatta ki – magyarázta a professzor a sajtótájékoztatón. – Ez kétszázszor alacsonyabb érték, mint egy kábítószer-fogyasztónál. A második szegmens, a huszonhat centiméteres hajminta alapján a 2011 júniusa és 2013 augusztusa közötti időszakban nem mutatható ki kokain jelenléte, ami egyrészt igazolja az ebben az időszakban adott negatív doppingmintákat, illetve azt, hogy Charline Van Snick nem volt rendszeres kábítószer-fogyasztó.”

Charline Van Snick hozzátette: „Nem értem, mi történhetett velem, sohasem fogyasztottam kokaint. Minden korábbi doppingellenőrzésem negatív eredményt hozott, a riói világbajnokságra pedig azért utaztam, hogy érmet szerezzek, tudtam, hogy ellenőrizni fognak. Akik ismernek, mind tudják, sohasem tennék ilyet.”



Jean-Luc Flagothier, Van Snick ügyvédje még októberben eljuttatta a leuveni vizsgálati eredményeket a montreáli laboratóriumba, ahol a B-próba elemzését is végezték, s az ügyvéd kilátásba helyezte: „Ha a B-próba is pozitív eredményt hoz, a védekezésünknél használni fogjuk a toxikológiai vizsgálat eredményét.”

Nos, a B-próba eredményének ismeretében az olimpiai bronzérmes a lausanne-i Nemzetközi Sportbírósághoz (CAS) fordulhat. Mindeddig elvétve fordult elő, hogy a CAS doppingügyben a pozitív mintát „produkáló” sportolót felmentette volna. De ha felmentő ítélet születne, Van Snicknek várhatóan akkor is hónapok kiesnek a májusban olimpiai kvalifikációs időszakból...

 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2013
Gombkötő Roland
Forrás: 100judo.com)