Három hónapra eltiltották a versenyzéstől a japánok újdonsült világbajnokát, Ono Sohejt. A döntést az Összjapán Judo Szövetség hozta meg szerdán.



Ahogyan arról a Judoinfo is beszámolt: a 73 kilogrammos súlycsoport riói világbajnoka néhány hónappal ezelőtt társaival az egyetemi judoedzések előtt és után elsőéves hallgatókat bántalmazott, a Tenri egyetem ezért egy hónapra felfüggesztette Onót.

A japán szövetség ezt követően folytatott fegyelmi tárgyalást a nagy port felkavaró ügyben, amelynek végén meghozta határozatát: Ono ebben az évben már semmilyen hazai vagy nemzetközi judoversenyen nem vehet részt – vagyis ki kell hagynia a decemberi tokiói Grand Slam-tornát, a Kano-kupát is.

„Sokan vélekednek úgy, hogy a fizikai erőszakért három hónapnál nagyobb büntetést érdemelne a versenyző, de Ono még tanuló, aki előtt szép jövő állhat, nem éreztük úgy. hogy jogunk lenne egy túlságosan szigorú döntéssel kettétörni a pályafutását” – vallotta be őszintén Csikaisi Jaszuhiro, a japán szövetség főtitkára.

Ono Sohej 2011-ben junior-világbajnoki címet szerzett Fokvárosban, 2012-ben pedig csupán egy meccsen múlott, hogy részt vehessen a londoni olimpián: az össz-japán bajnokság súlycsoportos döntőjében veszített a világbajnok – később olimpiai ezüstérmes – Nakaja Riki ellen. Ono az idén májusban csak harmadik lett a japán bajnokságon, ám a riói világbajnokságon remekül szerepelt, valamennyi ellenfelét – közük a nyolcaddöntőben az olimpiai ezüstérmes Ungvári Miklóst is – legyőzve megszerezte a világbajnoki címet. 


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2013
Forrás: The Japan Times
Fotó: IJF, Záhonyi Tamás)