2013. szeptember 13.

Felfüggesztették a japán világbajnokot

Alig ült eltek el az olimpiát követő botrány hullámai a japán judosportban, máris itt az újabb ügy: a riói világbajnokság 73 kilogrammos aranyérmesét, Ono Sohejt – négy negyedéves társával egyetemben – harminc napra felfüggesztették a Tenri egyetemen, mert társaival fizikailag bántalmazott első éves növendékeket az egyetemi judocsapatban.A történtekre jó néhány hónappal ezelőtt, egy májusi edzést követően került sor, ám az ügyben csak most határozott az egyetem illetékes bizottsága.

Nagyon rossz hír ez a japán judosportnak, hiszen az olimpiát követően a sorozatos botrányok miatt Uemura Haruki, a Japán Judo Szövetség elnöke is lemondott. Előbb a kétszeres olimpiai aranyérmes Ucsisiba Maszatót vádolták meg azzal, hogy megerőszakolt egy tinédzsert (a tokiói városi bíróság februárban öt éves börtönbüntetésre ítélte), majd következett a londoni olimpia, amelyen a várakozásoktól jócskán lemaradva, mindössze egy aranyérmet szereztek a japán versenyzők, ez méltatlan volt a sportág hagyományaihoz.

Az igazi botrány decemberben következett, amikor tizenöt női judós küldött levelet az ország olimpiai bizottságának, az aláírók – köztük több neves válogatott sportoló – azt panaszolták el, hogy a szakvezető rendszeresen zaklatta és testileg fenyítette őket a londoni játékokat megelőző edzőtáborban. A botrány hatására a női kapitány, a versenyzőként 60 kilóban világbajnok Szonoda Rjudzsi januárban lemondott posztjáról.

És még nem volt vége: két hónapja pattant ki az újabb ügy: a szövetséget az állami vagyon hűtlen kezelésével vádolták meg, a vizsgálat szerint huszonhét edző kapott jogellenesen állami támogatást, a kár értéke összesen harminchatmillió jen, vagyis nagyjából nyolcvanmillió forint.

Időközben a Nemzetközi Judo Szövetség elnöke, Marius Vizer egy tokiói sajtókonferencián sürgette a japán judosport megtisztítását. „Az IJF folyamatosan figyelemmel kíséri a Japánban történteket. A magunk részéről minden lehetséges segítséget megadunk ahhoz, hogy az állapotok tisztázása után a japán judo új korszakot kezdhessen” – jegyezte meg Marius Vizer.

A Tenri egyetem vizsgálata szerinte az egyetemi judocsapat kapitánya, a huszonegy esztendős Ono Sohej kétszer megütött egy elsőévest az egyik májusi edzést követően. Az esettel a jövő héten a Japán Judo Szövetség fegyelmi bizottsága is foglalkozik majd.

„Bocsánatot kérek a történtek miatt, hibáztam, miközben a Japán Judo Szövetség komoly erőfeszítéseket tesz a fizikai erőszak visszaszorításáért. Szeretnék mindent újra kezdeni, és a közösség érett tagjává válni” – nyilatkozta Ono.

Ono Sohej 2011-ben junior-világbajnoki címet szerzett Fokvárosban, 2012-ben pedig csupán egy meccsen múlott, hogy részt vehessen a londoni olimpián: az össz-japán bajnokság súlycsoportos döntőjében veszített a világbajnok – később olimpiai ezüstérmes – Nakaja Riki ellen. Ono az idén májusban csak harmadik lett a japán bajnokságon, ám a riói világbajnokságon remekül szerepelt, valamennyi ellenfelét – közük a nyolcaddöntőben az olimpiai ezüstérmes Ungvári Miklóst is – legyőzve megszerezte a világbajnoki címet.


Az Ono-Ungvári összecsapás a riói világbajnokságon


...és a brazíliai vb 73 kilogrammos fináléja

 


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2013
Gombkötő Roland
Forrás: Kyodo News
Japan Today
Fotó: IJF, Záhonyi Tamás)