A sportág őshazájában a sorozatos botrányok miatt jelentős változások várhatóak a sportág vezetésében. Uemura Haruki, a Japán Judo Szövetség elnöke bejelentette, hogy lemond posztjáról, amint feláll az új végrehajtó bizottság, amelynek várhatóan – a sportág történetében először – női tagja is lesz, a kétszeres olimpiai bajnok Tani Rioko személyében.


Uemura Haruki a döntéséről tájékoztatja a sajtót


Az elmúlt két évben több nagy csapás is érte a japán judosportot. Előbb a kétszeres olimpiai aranyérmes Ucsisiba Maszatót vádolták meg azzal, hogy megerőszakolt egy tinédzsert (a tokiói városi bíróság februárban öt éves börtönbüntetésre ítélte), majd következett a londoni olimpia, amelyen a várakozásoktól jócskán lemaradva, mindössze egy aranyérmet szereztek a japán versenyzők, ez méltatlan volt a sportág hagyományaihoz.

Az igazi botrány decemberben következett, amikor tizenöt női judós küldött levelet az ország olimpiai bizottságának, az aláírók – köztük több neves válogatott sportoló – azt panaszolták el, hogy a szakvezető rendszeresen zaklatta és testileg fenyítette őket a londoni játékokat megelőző edzőtáborban. A botrány hatására a női kapitány, a versenyzőként 60 kilóban világbajnok Szonoda Rjudzsi januárban lemondott posztjáról.

És még nem volt vége: néhány hete pattant ki az újabb ügy: a szövetséget az állami vagyon hűtlen kezelésével vádolták meg, a vizsgálat szerint huszonhét edző kapott jogellenesen állami támogatást, a kár értéke összesen harminchatmillió jen, vagyis nagyjából nyolcvanmillió forint.

Időközben a Nemzetközi Judo Szövetség elnöke, Marius Vizer egy tokiói sajtókonferencián sürgette a japán judosport megtisztítását. „Az IJF folyamatosan figyelemmel kíséri a Japánban történteket. A magunk részéről minden lehetséges segítséget megadunk ahhoz, hogy az állapotok tisztázása után a japán judo új korszakot kezdhessen” – jegyezte meg Marius Vizer.

Haruki Uemura, a Japán Judo Szövetség elnöke - versenyzőként maga is olimpiai és világbajnok - hétfőn bejelentette, hajlandó távozni a posztjáról, amint feláll az új végrehajtó bizottság, amely képes visszaszerezni a judo becsületét Japánban. Az már bizonyos, hogy az új végrehajtó bizottságnak – a sportág történetében először – női tagja is lesz, a harminchét esztendős egykori judós Tani Rioko személyében. A kétszeres olimpiai bajnok, hétszeres világbajnok sportember jelenleg a japán parlament képviselője.

Már a jelölt is megvan, aki beülhet Uemura megüresedő elnöki székébe – személye egyáltalán nem meglepetés: minden idők egyik legsikeresebb judósa, az olimpiai bajnok, négyszeres világbajnok Jamasita Jaszuhiro lehet az új elnök.


Jamasita Jaszuhirót világszerte nagy tisztelet övezi


„Az a legfontosabb, hogy a következő öt-tíz évben a judo visszaszerezze az emberek bizalmát Japánban, az új elnöknek ennek elérése lesz a legfontosabb feladata” – fűzte hozzá az ötvenhat esztendős Jamasita.


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2013
Gombkötő Roland
Forrás: Japan Times
Japan Today)