2013. február 20.

Az Európai Játékokon sem lesz birkózás

Az európai szövetség nem volt hajlandó a kommunikációra, ezért a 2015-ben először rendezendő Európai Játékok programjából is hiányozni fog a birkózás.


A judo is nagyon népszerű Azerbajdzsánban, ehhez Elnur Mammadli (kékben)
pekingi aranyérme is hozzájárult


A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) végrehajtó testülete a múlt héten úgy döntött, hogy a 2020-as nyári olimpián már ne kapjon helyet ez a hagyományos sportág, amely a tavaly életre hívott Európai Játékokról is lemarad annak ellenére, hogy 2015-ben az azeri főváros, Baku lesz az első házigazda, és az országban rendkívül népszerű a birkózás. Azerbajdzsán a tavalyi londoni olimpián tíz érmet szerzett, ezek közül hetet birkózásban.

„Háromszor kértünk találkozót az Európai Birkózószövetség vezetőitől, de ők mindannyiszor elutasították azt. Az eredmény: kikerültek a programból” – mondta kedden Patrick Hickey NOB-tag, az Európai Olimpiai Bizottság ír elnöke, aki hangsúlyozta: az ötkarikás mozgalommal való kommunikáció nélkül a birkózás gondban lesz.

Az olimpiai mozgalom újabb versenyén, az Európai Játékokon (European Games) egyelőre tizenhárom sportág szerepel: kézilabda, röplabda, tollaslabda, rögbi, asztalitenisz, judo, tekvondó, kajak-kenu, triatlon, ökölvívás, sportlövészet, íjászat és vívás. Három sportág – úszás, atlétika, torna – a végrehajtó bizottság határozatára vár.


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!

(Judoinfo.hu 2013
Forrás: Magyar Távirati Iroda
Fotó: IJF, Záhonyi Tamás)