Sporttörténelmet írt Ezio Gamba: az olasz judomester lett az első külföldi tréner, akit Oroszországban az év edzőjének választottak. Csapatával öt érmet, köztük három aranyat nyert Londonban.


Vlagyimir Putyin orosz elnök és az oroszok sikerkapitánya, Ezio Gamba Londonban


Néhány nappal ezelőtt Budapesten vendégeskedett, múlt pénteken pedig már Moszkvában vehetett át rangos elismerést Ezio Gamba, az orosz válogatott szövetségi kapitánya.

Gamba – aki versenyzőként maga is nyert olimpiai aranyat (éépen Moszkvában) – az Év edzője címet vehette át az Orosz Olimpiai Bizottságtól a Kremlben megrendezett gálán, valamennyi sportág képviselőit tekintve nyerte el ezt a címet, ő lett az első külföldi, aki ilyen elismerést kapott Oroszországban.

Ezio Gamba vezetésével kiemelkedően sikeresen szerepelt az orosz férfiválogatott a londoni olimpián, három arany-, egy ezüst- és egy bronzéremmel az éremtáblázat első helyét szerezték meg. Ráadásul a londoni olimpia első hetében csak a judósok remekeltek az orosz küldöttségből, a következő aranyra a játékok második hetéig kellett várni. Oroszország összesen nyolcvankét érmet szerzett Londonban, ebből ötöt judóban Arszen Galsztyan, Manszur Iszajev, Tagir Hajbulajev, Alekszandr Mihajlin és Ivan Nyifontov révén.

Ezio Gamba köszönetet mondott a sportolóknak példás hozzáállásukért: „Senkit sem kellett külön megkérnem, a versenyzők kérdés nélkül csinálták a feladatokat, amiket kiszabtam. Mindenki nagyon elkötelezetten tette a dolgát, biztos voltam benne, hogy ennek meg is lesz az eredménye.”


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!

(Judoinfo.hu 2012
Forrás: EJU)