„Nem ezt akartam, de… ez van” – kezdte nyilatkozatát Jorge Fonseca a zágrábi Grand Prix-döntője után Jorge Fonseca. A portugál klasszis ezüstéremmel tért vissza a World Tour-dobogóra. A Bola cikke.



A szerb Alekszandar Kukolj ellen korábban csak egy mérkőzést vívott, a 2021-es budapesti világbajnokság döntőjében, amikor kétszeres világbajnok lett. Egy hónappal később bronzérmet szerzett a tokiói olimpián, de a dicsőség pillanatai meglehetősen távolinak tűntek az emlékezetében.

A világranglistán jelenleg huszonegyedik Jorge Fonseca legutóbb 2022 júniusában, a mongóliai Ulánbátorban tartott Grand Slam-versenyen állt fel a dobogóra, akkor szintén ezüstérmet szerzett. Aztán egy válogatott edzőtáborban történt sérülés miatt a szezon végéig lemaradt a versenyekről, ki kellett hagynia a 2022-es World Masters-t is, de címvédőként idén januárban az almadai Grand Prix-n sem léphetett tatamira.

Fonseca februárban tért vissza, az izraeli Grand Slamen , amelyen ismét megsérült. Júniusban indulhatott újra nemzetközi tornán, a mongol Grand Slamen hetedik lett, de egészen mostanáig mindig nagyon távol volt attól a szinttől, amellyel kétszer is a világ legjobbja lett.



„Igen, visszatértem a dobogóra, de többet akartam... – tette hozzá Zágráb után. – Nagyon sokat jelent ez az ezüstérem is, mert sokat dolgoztam érte. Megsérültem, nyolc hónapig harcképtelen voltam. Aztán visszatértem, de a dolgok nem mentek túl jól. Megpróbáltam visszatérni a korábbi állapothoz, de nem hittem magamban, semmi sem úgy történt, ahogy szerettem volna, ezért mondom, hogy ez az érem a munka és a szenvedés keveréke volt. Még nem tökéletes az állapotom, de már nyolcvan-nyolcvanöt százalék körüli. A cél a száz százalék.”

A harminc esztendős judósnak a német Louis Mai volt az első ellenfele a horvát fővárosban, s „csak” a hosszabbításban tudott nyerni, ezt követően viszont a döntőig vezető mindhárom összecsapása gyorsan véget ért. „Az első harc egy kicsit sokat kivett belőlem, a német srác nem akarta engedni, hogy judózzak, megpróbált kifárasztani, de aztán sikerült túllépni rajta. Ettől kezdve egyre jobban éreztem magam, előjött az a régi Jorge, aki élvezte a küzdelmek minden pillanatát.”

Jorge Fonseca a hetedik GP-érmét szerezte meg pályafutása során, az IJF World Tour nevű sorozatában pedig már tizenhat medált számlál.


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2023
Forrás: Bola
Miguel Candeias írása
Fotó: IJF, Tamara Kulumbegashvili)