Az Európai Judo Szövetség (EJU) főtitkára, az olasz Ezio Gamba – aki éveken át dolgozott az orosz judoválogatott szövetségi kapitányaként – az Ukrajnában zajló háború miatt lemondott posztjáról.



„Sohasem akartam megosztani a judovilágot, de jelenleg nem tehetek mást, azt teszem, amit érzek. A testem, a lelkem és a szívem mindig a judocsaládé marad” – fűzte lemondásához az olasz szakember a Judoinside beszámolója szerint. Ezio Gamba sportolóként sokat adott az olasz judónak, az 1980-as olimpián, Moszkvában aranyérmet szerzett, négy évvel később Los Angeles-ben a dobogó második fokára állhatott, emellett 1979-ben és 1983-ban világbajnoki ezüstérmet, 1982-ben pedig Európa-bajnoki címet nyert.

Edzőként 1997 és 2004 között az olasz válogatott mellett dolgozott, majd két éven át az afrikai judo fejlődését célzó projekt vezetőjeként Pekingben olimpiai ezüstérmes tanítványt ünnepelhetett, Amar Benikhlef személyében. Ezt követően hívták az orosz férfiválogatott élére, 2012-ben Londonban Ezio Gamba válogatottjának hét tagja öt érmet, közte három aranyat nyert. Abban az évben Gamba lett az Év edzője Oroszországban, négy évvel később az orosz állampolgárságot igazoló dokumentumokat személyesen Vlagyimir Putyin adta át neki.

Az Európai Judo Szövetség végrehajtó bizottsága csütörtökön rendkívüli ülést tartott, az ukrajnai események miatt lemondó elnök, az orosz Szergej Szolovejcsik tisztét ideiglenesen a német Kneitinger tölti be.

Az ülésen határoztak arról, hogy rendkívüli kongresszust tartanak 2022. június 17-én Bécsben, a napirenden szerepel majd az elnök és az elnökség, valamint a főtitkár megválasztása.

Az EJU főtitkárának lemondása miatt ideiglenes utódjának Martin Poiger, az EJU bécsi központi irodájának igazgatóját nevezték ki.

Az EJU vezérkara arról is döntött, hogy további értesítésig nem rendeznek judoversenyt Oroszországban. A szövetség orosz szponzorokkal kötött szerződéseit felfüggesztették. Ukrajna azonnali, százezer eurós pénzügyi támogatást kapott az Európai Judo Szövetségtől, amely hamarosan adománygyűjtő akcióba kezd.


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2022
Forrás: EJU
Judoinside
Fotó: EJU)