A Nemzetközi Judo Szövetség (IJF) nyílt levélben fordult a judocsaládhoz. Az IJF kétszázezer dolláros humanitárius segéllyel támogatja az ukrajnai judósokat. Elhalasztják az IJF World Judo Tour következő eseményét.




„A közösségi médiában megjelenő különféle információk és kommunikáció nyomán szeretnénk némi pontosítást adni a Nemzetközi Judo Szövetség jelenlegi álláspontjához – így kezdődik az IJF nyílt levele. – A Nemzetközi Judo Szövetség elítéli az Ukrajnában zajló háborút, és teljes szolidaritást vállal az ukrán néppel.

A világ összes kormánya törekszik és reménykedik sikeres tárgyalásokban, amelyek lehetővé teszik az ártatlan emberek elleni erőszak megállítását. Ennek elérése érdekében nem kívánunk erőszakot hozzáadni az erőszakhoz, és semmilyen formában nem kívánunk részesei lenni annak. Például a francia köztársasági elnök, Emmanuel Macron egészséges álláspontot képvisel a tárgyalásokkal kapcsolatban, és teret engedett ennek. Ezt a megközelítést követjük, és ha a helyzet úgy kívánja, tudni fogjuk, hogyan tegyünk szigorúbb intézkedéseket.

Jelenleg – megértve az invázió által kiváltott dühöt – úgy gondoljuk, hogy a legsürgősebb az ukrán emberek megsegítése. A judo világa mozgósított, számos klub indít menekült-fogadási akciókat és anyagi segélyeket. Ezt a megközelítést alkalmazzuk. A Nemzetközi Judo Szövetség közvetlen kapcsolatban áll az Ukrán Judo Szövetséggel, az Ukrán Olimpiai Bizottsággal és a NOB-val, együtt dolgozik a célzott segítségért, ahol a legnagyobb szükség van rá. Kétszázezer dollárt ajánlunk fel humanitárius segítségként az ukrán judocsaládnak.

Az erőszakra adott válasz csak az agresszorok súlyosbító tényezője és igazolása lehet. Ma a szolidaritás és az egység a legfontosabb, szemben a megosztottsággal és szegregációval, amelyek hosszú évekre negatívan alakítanák életünket.

Köszönöm mindenkinek, hogy hozzájárult az ukrán nép megsegítéséhez ezekben a nehéz és szomorú időkben.

Marius L. Vizer,
az IJF elnöke”

Az IJF pénteken közölte: a kialakult helyzet miatt az IJF World Judo Tour következő eseményét, a március 25. és 27. között tervezett grúz Grand Slam-tornát elhalasztja, arra június 3. és 5. között kerül majd sor Tbilisziben.

Az IJF korábban felfüggesztette az IJF judo nagykövet, Vlagyimir Putyin orosz elnök tiszteletbeli elnöki címét és törölte valamennyi oroszországi eseményét. Ugyanígy tett az Európai Judo Szövetség, amelynek orosz elnöke, Szergej Szolovejcsik lemondott posztjáról.

A szankciók kapcsán az IJF úgy döntött, az orosz judósok az IJF zászlaja alatt indulhatnak nemzetközi versenyeken, és győzelmük esetén az IJF himnusza hangzik fel.



LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2022
Forrás: IJF
Fotó: IJF, Gabriela Sabau)