Kísérteties a hasonlóság: akárcsak tavaly novemberben a prágai kontinensbajnokságról, ezúttal Lisszabonból is hiányozni fog Nagy-Britannia judoválogatottja. Nem, ez nem a brexit...




A világbajnoki bronzérmes Natalie Powell ezúttal sem indulhat az Eb-n


Tavaly novemberben számoltunk be róla, hogy nem lesz teljes a mezőny a november 19-én rajtoló prágai felnőtt Európa-bajnokságon: a brit válogatott a koronavírus-járvány miatt kihagyja az olimpiai kvalifikációs viadalt.

„Hosszú és mélyreható megbeszéléseket követően egyhangúlag egyetértettek abban, hogy az Egyesült Királyságban, Európában, és különösen a Cseh Köztársaságban a koronavírus-járvány körül továbbra is fennálló magas kockázati tényezők miatt a brit judónak nagyon nehéz döntést kell hoznia: visszavonja a válogatott nevezését, Nagy-Britannia küldöttsége nem vesz részt a 2020-as kontinensbajnokságon” – szóltak a hírek akkoriban.

Péntektől Portugália fővárosában, Lisszabonban rendezik meg az idei, ugyancsak olimpiai kvalifikációs viadalt, amelyre negyvenöt ország több mint háromszázhatvan judósának nevezése érkezett előzetesen. A rendezők hangsúlyozták: a koronavírus-járvány Portugáliában igen kedvező fordulatot vett, a január végi csúcs után folyamatosan egyre csökken az új megbetegedések száma.

Nagy-Britanniában is kedvezően alakul a járványhelyzet, hétfőn hajnalban már a vendéglátó helyek kerthelyiségei is megnyithattak, végül azonban mégis a vírus miatt maradnak le ismét a britek a judo Európa-bajnokságról: az antalyai Grand Slam-torna után a brit válogatott tagjai közül többen is pozitív teszteredményt szolgáltattak, ezért a válogatott vezetői a visszalépés mellett döntöttek. A megbetegedett judósok és a velük érintkező csapattagok jelenleg karanténban vannak, szerencsére pillanatnyilag egyikük sincs rosszabb állapotban.

A brit válogatott 2017 és 2019 között összesen kilenc Európa-bajnoki érmet szerzett, 2020-ban és 2021-ben nem gyarapodhat ez a szám.

Amint arról a Judoinfo beszámolt, a magyar válogatott tizenegy fővel képviselteti magát Lisszabonban, a kontinensbajnokság sorsolását csütörtökön, magyar idő szerint 19 órakor tartják majd meg.



 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2021
IJF, Gabriela Sabau)