A sportág francia szupersztárja, a tízszeres világbajnok, kétszeres olimpiai aranyérmes Teddy Riner nem indul a pénteken rajtoló lisszaboni Európa-bajnokságon. S meglehet, hogy már csak Tokióban lép tatamira...




A japán Kaguera (balról) és Teddy Riner a 2020-as párizsi Grand Slamen


Larbi Benboudaoud, a Francia Judo Szövetség sportigazgatója szerint Riner a tokiói olimpiáig már csak edzőtáborokat tervez, a harminckét esztendős sportoló többek között szülőhelyén, Guadeloupe-on tréningez. S elképzelhető, hogy Tokióig már nem is fog versenyezni, ez azt jelentené, hogy nem láthatjuk majd a júniusi budapesti világbajnokságon sem.

Teddy Riner három olimpián szerepelt eddig, Pekingben (2008) bronzéret szerzett, Londonban (2012) és Rio de Janeiróban (2016) pedig a dobogó legfelső fokára állhatott. A világbajnokságok egyéni küzdelmeiben eddig tízszer játszották el győzelmének tiszteletére a Marseillaise-t, nyolcszor a súlycsoportos küzdelmek után, kétszer az abszolút vb-n.

2021-ben a francia válogatott legnagyobb alakja csak a dohai World Masters-viadalon indult, ahol ötből öt győzelemmel aranyérmes lett – erre január közepén került sor, azóta Riner csak a felkészülésre koncentrál.



2020-ban egyetlen tornán szerepelt, februárban a párizsi Grand Slam-tornán, amelyen nagy meglepetésre kiesett a nyolcaddöntőben, a japán Kaguera Kokoro ugyanis legyőzte – ez volt Teddy Riner első veresége egy évtized után, mialatt százötvennégy párharcot nyert meg egymás után.

A tokiói olimpián a francia klasszis célja az aranyérem, eddig csupán egy judósnak sikerült a triplázás, a japán Nomura Tadahiro háromszoros olimpiai bajnok a sportágban, aki 1996-ban, 2000-ben és 2004-ben diadalmaskodott.


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2021
Fotó: IJF, Gabriela Sabau)