Néhány napja veszítette el a judosport egyik korszakos alakját, a japán Koga Tosihikót, akinek fia bekerült a június hatodikán kezdődő budapesti világbajnokságon induló japán válogatottba.




Koga Genki (jobbról) saját jogán került be a japán vb-csapatba


Amint ismeretes, Budapest kapta meg a lehetőséget, hogy a koronavírus-járvány miatt az „extra” világbajnokságot megrendezhesse. Magyarország 2022-ben lett volna a vb házigazdája, de a tavaly októberi budapesti Grand Slam sikere (a miénk volt az első nemzetközi verseny a sportágban a koronavírus-járvány kirobbanása után) után kiérdemeltük az olimpiai kvalifikációs sorozat utolsó és egyben legfontosabb viadalának rendezésére.

A június hatodikán rajtoló nyolc napos világbajnokság sok sportoló számára az utolsó lehetőséget jelenti majd a kvótaszerzésre, a legjobbak számára pedig a „helyezkedésre” (a kvalifikációs ranglista első nyolc helyezettje kiemelt lesz Tokióban a sorsolásnál).

A japánokat nem foglalkoztatják a kiemelések, erre utal, hogy Budapestre egyetlen olimpiai indulójukat sem hozzák el – persze a sportág őshazájából érkező együttesre nem lehet rásütni, hogy „B-csapat”, hiszen így is Japán lesz a budapesti világbajnokság éremtáblázata első helyének fő várományosa.

A japán csapatba bekerült a néhány napja elveszített Koga Tosihiko fia, Genki is, aki a hatvan kilogrammosok között igyekszik édesapja nyomdokaiba lépni. Mellesleg nem jótékonyságból, hanem „saját jogán” került be a keretbe: junior- és ifjúsági világbajnok, felnőtt Ázsia-bajnok, s immár a japán felnőtt bajnokság újdonsült aranyérmese.




Aszahina kétszeres világbajnokként érkezik Magyarországra


A többiek sem akárkik: a „B-csapatban” lesz öt világbajnok (Aszahina kétszeres, Sisime, Umeki, Marujama és Hasimoto pedig egyszeres világelső), de a többieknek is egytől egyig van világbajnoki érme, Ázsia-bajnoki címe vagy „legalább” junior-világbajnoki címe, Funakubo Haruka – akit csak a csapatversenyre neveznek – például háromszoros junior vb-aranyérmes...


A japán világbajnoki keret

FÉRFIAK
60 kg:
Nagajama Rjudzsu, Koga Genki
66 kg: Marujama Dzsosiro
73 kg: Hasimoto Soicsi
81 kg: Fudzsivara Szotaro
90 kg: Nagaszava Kenta, Murai Szansiro
100 kg: Iida Kentaro
+100kg: Kageura Kokoro
Csapatverseny: Harada Kensi (73 kg) és Szato Kazuja (+100 kg)
NŐK
48 kg:
Cunoda Nacumi, Koga Vakana
52 kg: Sisime Ai
57 kg: Tamaoki Momo
63 kg: Nabekura Nami
70 kg: Ono Joko
78 kg: Umeki Mami
+ 78 kg: Aszahina Szara, Tomita Vakaba
Csapatverseny: Funakubo Haruka (57 kg), Niizoe Szaki (70 kg)


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2021
Forrás: Judoinside
Fotó: IJF, Marina Majorova
IJF, Gabriela Sabau)