A Nemzetközi Judo Szövetség (IJF) végrehajtó bizottsága szerdán úgy döntött, ebben az évben már nem folytatódik az olimpiai kvalifikációs World Judo Tour.



A sportág legrangosabb eseményeit tömörítő World Judo Tour a koronavírus-járvány márciusi kirobbanása után októberben a budapesti Grand Slam Hungary versenyével sikeresen folytatódott, s az IJF irányítói reménykedtek benne, hogy még ebben az évben sor kerülhet egy másik eseményre, a zágrábi Grad Prix-viadalra.

Sajnos az egész világot érintő egészségügyi krízishelyzet egyre rosszabbra fordul,  mind több országban vezetnek be drasztikus kényszerintézkedéseket, az eseményeket betiltják, a rendezvényhelyszínek elérhetetlenné válnak, sok esetben még az edzés is lehetetlenné válik a világ judósai számára – ezen körülények között az IJF arra a döntésre kényszerült, hogy az idén ne indítson újabb World Judo Tour-eseményt. Az IJF immár 2021 nyitóversenyére, a világranglista legjobbjai számára kiírt World Mastersre fókuszál, a tornának a tervek szerint Katar fővárosa, Doha ad majd otthont.




Marius Vizer (balról) és Dr. Tóth László, az MJSZ elnöke a Grand Slam Hungary sorsolásán


„Ez egy nagyon nehéz döntés volt, különösen egy ilyen sikeres és örömteli esemény után, mint amilyen néhány hete a Grand Slam Hungary volt – áll Marius Vizer IJF-elnök üzenetében. – Sajnos a világ legtöbb országában keményen küzdenek azért, hogy megakadályozzák a járvány továbbterjedését, és a judocsalád biztonsága az első. Ismét ellenállónak kell lennünk, tiszteletben kell tartanunk a kormányok erőfeszítéseit a föld lakói biztonságának megőrzése érdekében. Az IJF csapata most a katari Mesterek Tornájának megszervezésére fog összpontosítani, reméljük, hogy Dohában 2021 januárjában képesek leszünk összehozni a nemzetközi judoközösséget, a judo újrakezdését jelképezve a világ legjobb sportolói ismét az olimpiai kvalifikációért versenyeznek majd.”



 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2020
Forrás: IJF)