Sokkal inkább megsínylették az elmúlt időszakot a különböző küzdősportok, így például a judo képviselői Romániában. A Krónika sportági összefoglalója.




Albu Botond tanítványai legutóbb februárban versenyezhettek


Cozmin Gusa, a sportági szövetség (FRJ) elnöke nemrégiben azzal támadta Ionut Stroe ifjúsági és sportminisztert, hogy rosszul kezelte a járványhelyzetet, és a korlátozások miatt két nemzetközi verseny megszervezését is elbukta a szövetség.

Albu Botond, a csíkszeredai felnőtt judósok edzője a Krónika érdeklődésére elmondta, valóban kifogásolható, ahogyan a minisztériumban beskatulyázták a küzdősportokat, de a napokban meghirdetett lazításokkal remélhetőleg visszatérhetnek a szokásos edzésprogramhoz. Várják, hogy az új rendelet megjelenjen a Hivatalos Közlönyben.

A csíkszeredai cselgáncsedzőtől megtudták, hogy legutóbb február második hetében vettek részt versenyen. Specifikus edzéseket, társas gyakorlatokat nem tudtak végezni az utóbbi hónapokban, a heti hét-nyolc edzés mellett kiegészítő sportokkal – tenisz, squash, úszás – igyekeztek színesebbé tenni az edzésprogramot, ugyanakkor a sportolók triatlonversenyen, maratonon és különböző túrákon is részt vettek.

A világjárvány egyébként globálisan megbénította a sportágat, március óta egyáltalán nem rendeztek nemzetközi versenyeket. A nemzetközi szövetség (IJF) október közepén egy budapesti Grand Slam-viadallal indítaná újra a World Judo Tourt elnevezésű sorozatot. A Magyarországon hozott szigorítások miatt sok a kérdőjel a versennyel kapcsolatosan.

Az IJF rendkívül szigorú szabályokat tett közzé a honlapján, Albu Botond elmondta, egyelőre szkeptikus a budapesti verseny megrendezését illetően, de ha megszervezik az eseményt, a csíkiak három cselgáncsozóval vennének részt a nemzetközi megmérettetésen: Orbán Lehel a 60, Dávid László a 73, Szőcs Elemér pedig a 81 kilogrammos súlycsoportban indulhat. Ehhez azonban minél előbb engedélyt kell kapniuk a specifikus felkészülés elkezdéséhez, különben nincs értelme benevezni a budapesti eseményre – tette hozzá Albu Botond.

A Krónika teljes cikke a sportágak helyzetéről: KLIKK IDE!


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2020
Forrás: Krónika)