Különleges eseményre készül a judovilág: negyven esztendővel a sportág első női világbajnoksága után újra összejönnek az akkori szereplők a New York-i Madison Square Gardenben. A Gazzetta dello Sport cikke nyomán.



Negyven esztendővel ezelőtt, 1980. november 29-én és 30-án került sor a judosport első női világbajnokságára. A jubileumi esemény híre szájról szájra ját a sportágban...

Az ötlet Elisabetta Fratinitől, a Nemzetközi Judo Szövetség rendezvényfőnökétől jött, aki az amerikai szövetséggel már jó ideje együttműködve szervezi az eseményt, a földgolyó minden pontjáról megpróbálják összegyűjteni a kor főszereplőit, képeket, tárgyakat, visszaemlékezéseket, anekdotákat.

Az 1980-as világbajnokságon magyar induló még nem volt, Ausztria szerepelt a legjobban, három első helyezést ért el, megelőzve a legtöbb érmet gyűjtő Franciaországot (egy arany, három ezüst, négy bronz), harmadik lett Olaszország, Japán pedig csak a nyolcadik helyen zárt az éremtáblázaton, Jamagucsi Kaori egyetlen ezüstérmével, ő lett a Cukuba Egyetem docense, de róla formázták a manga képregények és egy animációs film nagyon népszerű szereplőjét is.

Az első világbajnokság legkülönlegesebb alakja Rena Glickman volt, Szenvedélye, makacssága, kitartása a női judót az első New York-i világbajnokságra vezette, méghozzá komoly áron. Jelzáloggal terhelte a házat, ahol élt, hogy finanszírozza az eseményt. Az 1935. július 30-án született Rena Glickman Coney Island közelében nőtt fel, és a Rusty becenevet választotta, mert barátságot kötött az ezt a nevet viselő helyi kóbor kutyával. Az 1960-as évek elején Japánba, a Kodokan Intézetbe ment tanulni, ahol megismerkedett Kanakogi Riohejjel, akivel később össze is házasodott.




Rena 'Rusty' Kanakogi


„Rendkívüli lendületet adott nekem is – mondta Billie Jean King, a legendás teniszező, aki Rena Kanokogi barátnője volt 1970 óta –, bármiről meg tudta győzni az embereket.”

A New York-i világbajnokság után Rena Kanokogi elkötelezte magát a női judo olimpiai programba kerülése mellett, és sikert aratott. 1988-ban Szöulban bemutató számként, négy évvel később, 1992-ben Barcelonában pedig már teljes joggal vettek részt a judós hölgyek – Rusty mindkét eseményen az Egyesült Államok edzőjeként vehetett részt.

Renát 2009-ben elragadta egy súlyos betegség, de aki ma New Yorkban ját, Coney Islanden, a Surf Avenue és a 17. West Street sarkán felnézve olvashatja az utca új nevét: „Rena 'Rusty' Kanakogi utca, ezt New York városa 2019. október 27-én szentelte emlékének, egy nappal a judo világnapja előtt.


 



 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2020
Forrás: La Gazzetta dello Sport)