Huszonhárom sportág szerepel a Krakkóban és a Kis-lengyelországi vajdaságban megrendezendő 2023-as Európa Játékok előzetes programján. Természetesen ott a judo is, amely eddig mindkétszer Európa-bajnokságként szerepelt a programban. A MOB cikke.




A legutóbbi EJ-érmesünk, Ungvári Attila (jobbról) a minszki dobogón


A még nem véglegesített listát az Európai Olimpiai Bizottság (EOC), valamint a lengyel delegáció közti találkozón fogadták el az olasz nemzeti olimpiai bizottság székhelyén Rómában. A sportok kiválasztásánál fontos szerepet játszott, hogy az Európa Játékok kontinentális viadalként és/vagy kvalifikációs tornaként szolgálhat a 2024-es párizsi olimpiára az adott sportág számára. A végső egyeztetések a nemzetközi szövetségekkel közösen történnek.


A sportágak listája:
asztalitenisz, birkózás, break tánc, hegyi futás, hetes rögbi, íjászat, judo, kajak-kenu (kajak, kenu, szlalom), karate, kerékpár (országúti kerékpár, hegyikerékpár), kosárlabda (3x3), öttusa, röplabda (röplabda, strandröplabda), síugrás (nyári), sportlövészet, sportmászás, strandkézilabda, súlyemelés, szinkronúszás, tollaslabda, torna, triatlon, vívás


A síugrás nyári változata az egyik legizgalmasabbnak tűnő újítás. A Nemzetközi Sí Szövetség éves szinten tart nyári programot is, amely keretén belül mesterséges felületen rendeznek síugróversenyeket, többek között a lengyelországi Wislában is.

Az előzetes program alapján a strandkézi, a break tánc, az öttusa, hegyifutás, hetes rögbi, sportmászás és súlyemelés is a soron következő Európa Játékokon debütálna, illetve szerepelne még az íjászat, tollaslabda, 3x3-as kosárlabda, vívás, torna, judo, karate, sportlövészet, asztalitenisz, triatlon és birkózás is. Kajak-kenura, illetve szlalomszámokra is számítani lehet, a röplabdával és strandröplabdával karöltve, csak úgy, mint a hegyikerékpáros és országúti versenyekre.

Noha a vízi események hiányoztak Minszkből 2019-ben, most azonban 2023-ban visszatérne a szinkronúszás. Az ökölvívás és a szambó Bakuban és Minszkben is szerepelt, Krakkóban viszont nem valószínű a szereplésük. Érdekesség még, hogy Minszkben tizenöt sportág szerepelt 2019-ben, amelyek közül tíz – köztük a judo – szolgált kvalifikációs eseményként a 2021-es tokiói olimpiára.




Karakas Hedvig (jobbról) a bakui Európa Játékokon


Magyar judósok az Európa Játékokon

1. Európa Játékok, Baku (2015)
2. Karakas Hedvig (57 kg)
3. Csernoviczki Éva (48 kg)
5. Tóth Krisztián (90 kg)
5. Gercsák Szabina (70 kg)
7. Ungvári Miklós (73 kg)
7. Joó Abigél (78 kg)

2. Európa Játékok, Minszk (2015)
3. Ungvári Attila (81 kg)


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2020
Forrás: MOB
Fotó: MOB, Szalmás Péter
EJU, Carlos Ferreira)