Minden idők legjobb cseh judósa, de tudtad, hogy Teddy Riner új riválisa imád kertészkedni? Tudj meg többet Rio aranyérmeséről, Lukas Krpalekről! Az Olympic Channel cikke.




Az edzője „Intelligens vadállat” becenévvel illeti a cseh judocsillagot, ez sokat elárul a 2016-os riói olimpia 100 kilogrammos bajnokáról. Lukas Krpalek eredménylistája lenyűgöző: Rióban – ahol ő vihette a cseh zászlót a megnyitón – olimpiai bajnok lett, de van két világbajnoki és három Európa-bajnoki címe is. De a tatamitól távol az 1,98 méter magas, 115 kilogrammos „emberhegy” megmutatja meglehetősen szelíd oldalát is, amely rengeteg érdeklődési kör felé nyitott, beleértve a kertészkedést is.

A huszonkilenc esztendős sportoló Rio de Janeiro után fellépett a kétszeres olimpiai bajnok Teddy Riner súlycsoportjába, a +100 kilogrammba. Riner hiányzott az indulók közül 2019-ben, amikor Lukas Krpalek megnyerte a súlycsoport világbajnokságát. Az esemény után a világbajnok így fogalmazott: „Nélküle megnyerni a világbajnokságot, nem ugyanolyan. Én akarok lenni az az ember, aki legyőzi őt.”

Krpalek tavaly Montrealban találkozott először ellenfélként Teddy Rinerrel, s elveszítette az összecsapást. „Lukas elképesztő judós, ez volt a legnehezebb meccs számomra” – nyilatkozta a meccs után Teddy Riner. A vereség nem törte le a cseh judós ambícióit. „Már megnyertem mindent a pályafutásom során, de egy célom még maradt: megnyerni a nehézsúlyú olimpiai aranyérmet!”


A sport az élete

Egy vállalkozó és egy textilgyári alkalmazott második fia, gyermekkorát többnyire a szabadban töltötte, jó néhány sportággal megismerkedve. Az első szerelem a jégkorong volt számára, egy befagyott tó jegén, aztán kedvenc sportjai közé lépett a kerékpározás, a síelés, a foci, a golf, később a kosárlabda, a röplabda és az úszás is. „A sport az életem” – nyilatkozta a Lespritdujudo-nak.

Amikor a koronavírus-járvány miatt fel kellett függeszteni a judoedzéseket, Krpalek strandröplabda edzésekre járt csapattársaival, hogy megőrizze kondícióját.




Tévedésből: judo

A következő sportág, amit a hiperaktív gyerek ki akart próbálni, a karate volt. Csakhogy nagybátyja tévedésből egy judoklubba vitte, s hetek teltek el, mire a kis Krpalek rájött, mi történt. Az első edzője, Josef Simacek így jellemezte: Nagyon magas és vékony, gyenge mozgékonysággal és technikával...” Esete tökéletes példa arra, hogy kitartással mennyi mindent el lehet érni.




A bátyja is judós volt

Krpalek bátyja, Michal is ugyanannak a tévedésnek köszönhetően kezdte el judós karrierjét. Ő is ért el szép sikereket, 2010-ben például bronzérmet szerzett az U23-as Európa-bajnokságon. Edzőpartnerként segítette öccsét a 2012-es londoni olimpián, amelyen Krpalek végül hetedik lett. Michal 2014-ben fejezte be judós pályafutását, mert mindkét vállát meg kellett operálni.




Kertész és ács

Normál körülmények között Lukas Krpalek júliusban részt vett volna a tokiói olimpián, ám a koronavírus-járvány miatt az ötkarikás játékokat 2021-re halasztották, s a karantén során hősünk a kertészkedést választotta. „Szakterülete a zöldségpalánták ültetése, de közben az a megtiszteltetés érte, hogy egy fát ültethetett a prágai botanikus kertbe. Szimbolikusan egy japán fát...

„Örömmel választottam ezt a japán fát, hiszen Japán gyakorlatilag a második otthonom. Gyakran járok ott, s nagyon szeretem” – mondta az iDNEZ.cz oldalán.

A cseh sportoló újra felfedezte szerszámait, s ácsként is dolgozott a karantén idején. „Olyan dolgokat javítottam meg, amelyeket eddig mindig halogattam, aztán új projektekbe kezdtem. Régóta terveztem egy hintát, de csak most jött el az ideje, hogy elkészítsem. Ezután segítettem a bátyámnak egy faházat építeni.”




Motorkerékpár-gyűjtő

Krpalek megszállott motorkerékpár rajongó és gyűjtő is egyben, amikor nincs az edzőteremben vagy a golfpályán, valamelyik motorja nyergében ül. A 2016-os riói győzelme előtt „talizmánként” egy életnagyságú, fából faragott motorkerékpárt kapott a helyi egyesülettől. A famotor aztán szerencsét hozott...


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2020
Forrás: Olympic Channel
Andrew Binner írása)