A negyvennégy esztendős Sergei Aschwanden lett a Svájci Judo és a Jiu-Jitsu Szövetség új elnöke. A hatszoros svájci bajnok küldetése, hogy a judo visszaszerezze korábbi népszerűségét hazájában.




Világbajnoki bronzmeccs a japán Nakamura ellen


Svájcban az elmúlt tíz esztendő során több mint hatezer tagot veszített el a szövetség, ezt a folyamatot Aschwanden szerint csak összefogással lehet megfordítani.

Sergei Aschwanden – kenyai származású édesanyjától kapta az orosz keresztnevet – csaknem tizenöt esztendőn át szerepelt a nemzetközi élmezőnyben, ez idő alatt sok borsot tört a magyar judósok orra alá is, de szép emlékeink is vanna róla, például 1998-ban ő sem tudta feltartóztatni a második Európa-bajnoki címét megszerző Hajtós Bertalant.

Aschwanden kétszer nyert Európa-bajnoki aranyérmet (2000, Wroclaw; 2003, Düsseldorf), kétszer állhatott a világbajnoki dobogón (2002, München, bronzérem; 2003, Oszaka, ezüstérem), és részt vehetett három olimpián (2000, Sdyney; 2004, Athén; 2008, Peking). Ráadásul remek eredménnyel zárta sportolói pályafutását: a pekingi játékokon bronzérmet akasztottak a nyakába.



Vannak ma ünnepeltjeink is: ezen a napon hatvanegy esztendős a moszkvai olimpián 95 kilogrammban ötödik helyezett Szepesi István, ma negyvenhat éves a magyar bajnok Gosztonyi Zsolt, ma harminchárom a magyar bajnok Gubek Zsófia, ma huszonhét a négyszeres felnőtt magyar bajnok Kiss Renáta, és ugyancsak ma huszonhét a junior ob-bronzérmes Vizéli Anna. Isten éltesse valamennyiüket!



 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2020
Forrás: RTS
Fotó: Jean-Christophe Bott-Keystone)